1K
2023-09-28 109 瀏覽
今日和朋友去食火鍋賀中秋,  選擇 [ 醉桃園]  在觀塘駿業街, 一座新式商廈 3 樓,   步出電梯, 令人眼前一亮, 火紅色的佈置,   設計古色古香, 有些懷舊感 . 木刻招牌,  餐廳內掛滿桃花, 配上雕花木瓶風,  氣氛帶點詩意.優雅的中式吊燈,  酒架擺設特別, 廚房整齊清潔, 設有多個海鮮缸, 吃得有信心.我們四人安排了房座,   闊大云石方桌,  座位舒適.   牆上大電視及中國畫,  窗台用上有竹簾,  佈置高雅.醬料多款,  用中式瓷具裝載,  衛生又整潔.  飲玄米茶好清新.茶芥及醬料, 每位 $20-湯底我們揀了 藥膳花雕醉雞鍋 (半隻)  店員好快就送上湯底, 及醉雞一碟.  不銹鋼鍋好亮麗,  左右有大五金龍頭, 真省鏡. 半隻雞的份量很足, 用花雕酒醃浸.  湯底好足料, 聞落有藥材味, 有黨参, 龍眼乾, 淮山, 紅棗, 杞子, 飲得滋補開胃,  食得健康.  雞件啖啖肉,雞皮油脂不太多, 雞肉入味又嫩滑. 生猛海中蝦 ~  海蝦巨型又新鮮, 一碟六隻. 蝦肉彈牙, 口感超爽.伊比利亞黑毛豬 ~   鮮紅色的黑毛豬肉, 肉質優.打邊爐當然要有菜,  叫
優雅的中式吊燈,  酒架擺設特別,
廚房整齊清潔, 設有多個海鮮缸, 吃得有信心.
茶芥及醬料, 每位 $20-
藥膳花雕醉雞鍋 (半隻)
不銹鋼鍋好亮麗,  左右有大五金龍頭, 真省鏡.
半隻雞的份量很足, 用花雕酒醃浸.
花雕酒醃浸半隻雞
生猛海中蝦 ~  海蝦巨型又新鮮, 一碟六隻.
生猛海中蝦
蝦肉彈牙, 口感超爽.
伊比利亞黑毛豬 ~   鮮紅色的黑毛豬肉, 肉質優.
伊比利亞黑毛豬
打邊爐當然要有菜,  叫了兩款.
唐生菜 ~ 翠綠新鮮,  灼一灼便可.
娃娃菜 ~  份量足, 入口清甜且爽.
魚皮餃一碟 (8隻) ~   餃皮比較煙韌, 彈牙滋味.
唐生菜, . 娃娃菜, 魚皮餃
脆炸魚皮 ~  一灼即食, 好脆.
脆炸魚皮
手打丸拚盆, 一份 五款共十粒.   每款兩粒, 分別有鯪魚丸, 豬肉丸,  牛肉丸, 鮮蝦丸, 墨魚丸. 手打丸粒粒結實 爽口彈牙, 有多重口感.
手打牛丸 ~ 彈牙牛味濃.
墨魚丸 ~   有質感, 又爽口.
手打丸拚盆: 鯪魚丸, 豬肉丸, 牛肉丸, 鮮蝦丸, 墨魚丸
鮮蝦丸 ~ 很有質素,  鮮甜 好食.
四色餃子拚盤,  自家製作, 餡料多.   有 黑松露鮮蝦餃, 豚肉韭菜餃, 魚皮餃,  竹笙雲吞. 餃子夠大只, 皮夠薄又滑, 肉饀滿.
我們最喜歡   黑松露鮮蝦餃 皮薄, 內餡豐富飽滿,  有彈牙鮮蝦, 爽口木耳絲, 足料好食.
四色餃子拚盤: 有黑松露鮮蝦餃, 豚肉韭菜餃, 魚皮餃, 竹笙雲吞.
食材新鮮, 足料, 服務好, 價錢合理, 大家吃得衛生又健康, 食材鮮味令大家吃得津津有味.
藥膳花雕醉雞鍋 (半隻)
花雕酒醃浸半隻雞
生猛海中蝦