2022-07-05
話説我應該都成十年都冇去過赤柱,今次就被呢間充滿歐陸風嘅小黃屋吸引而來,係赤柱大街離遠都會看到呢座💛鮮黃色嘅建築,好惹人矚目😎!上網睇介紹原來佢仲係一座三級歷史建築,前身為藍色,後來2000年被餐廳改成鮮黃,仲係《大叔的愛》拍攝場地之一呢😍!而呢間#BeesyBay 就係上年12月尾先進駐,餐廳樓高三層,店內環境同境色都好靚,好有外國渡假feel,到處都係打卡位,最靚一定係露台位置,可以望到海景同美利樓,感覺都好chill,有d遺憾係我地去當日係陰天🙈,只好自己後期P返個藍天😂另外頂層仲有個天台,有多張灰色大sofa,都幾舒適同好啱打卡🤗而食物方面,我地就叫左個afternoon tea set,有金色圓形嘅三層架裝住多款鹹甜小食,打卡一流📸我就偏好鹹點多啲,推介smoked salmon, mini bellini avocado & grill prawn,呢款多士好香脆,配上三文魚同牛油果都好夾,而甜點款式都係比較經典的,如cup cake,macarons,檸檬撻等,最愛就係tiramisu,香濃又軟滑😋!仲叫左個炸芝士波(卡門貝爾)配金巴利汁,芝味十足,仲有Fish & Ch
今次就被呢間充滿歐陸風嘅小黃屋吸引而來,
係赤柱大街離遠都會看到呢座💛鮮黃色嘅建築,好惹人矚目😎!
上網睇介紹原來佢仲係一座三級歷史建築,
前身為藍色,後來2000年被餐廳改成鮮黃,
仲係《大叔的愛》拍攝場地之一呢😍!
而呢間#BeesyBay 就係上年12月尾先進駐,
餐廳樓高三層,店內環境同境色都好靚,
好有外國渡假feel,到處都係打卡位,
另外頂層仲有個天台,有多張灰色大sofa,
都幾舒適同好啱打卡🤗
如cup cake,macarons,檸檬撻等,
最愛就係tiramisu,香濃又軟滑😋!
仲叫左個炸芝士波(卡門貝爾)配金巴利汁,
芝味十足,
仲有Fish & Chips,配上三款醬汁,
炸魚柳超大份,內裏肉質亦依然keep到嫩滑,
而薯條份量都好多,炸得金黃香脆🥰!