2013-11-16
11月11日光棍節!正係小妹既生日,同男朋友過左一個浪漫開心快樂既生日,小妹同男友都好喜歡周圍揾好野食,今次簡左位於赤柱既boat house,一間藍色既屋仔,一個好有特色既歐陸建築物!細心既男友一早訂好位,侍應安排左我地係2樓露台,我好滿意個位啊,對住個大海景,飲住杯白酒!!!未食先加分!第1樣我地叫左一個吞拿魚沙律,好特別,因為粒粒吞拿魚外層都有紅色既香料包住,我問過侍應,她答我係墨西哥紅木種子制成既醬.又學多樣野啦!!面頭重有好像魚子醬既野,食落有D黑醋味,食真d原黎係黑醋啫喱黎既!唔知點樣先可以整到魚子醬咁既形狀呢?唔錯唔錯,坊間小見既用心之作第2樣係叫左2個湯啦,1個係周打蜆湯,1個係蕃茄什菜湯周打蜆湯一定要試,蜆味真係好濃郁,好好飲,唔似出面果d好多都淨係求其打個忌廉湯底加d蜆肉就算什菜湯都正,仲隨湯跟左塊蕃茄多士同一小兜pesto 醬第3樣係一個西班牙辣肉腸拼盤,我都唔知呢味應該算係西班牙加意大利混合拼盤,定係算地中海拼盤,辣肉腸煎得好香口,有兩塊番茄意式多士仲有一兜十幾粒既青色同黑色油浸橄欖,總之送酒一流!第4樣終於等到我最鐘意食既三文魚來喇果然無令我失望,三文魚煎到7
第1樣我地叫左一個吞拿魚沙律,好特別,因為粒粒吞拿魚外層都有紅色既香料包住,我問過侍應,她答我係墨西哥紅木種子制成既醬.又學多樣野啦!!面頭重有好像魚子醬既野,食落有D黑醋味,食真d原黎係黑醋啫喱黎既!唔知點樣先可以整到魚子醬咁既形狀呢?唔錯唔錯,坊間小見既用心之作 第2樣係叫左2個湯啦,1個係周打蜆湯,1個係蕃茄什菜湯
什菜湯都正,仲隨湯跟左塊蕃茄多士同一小兜pesto 醬 第3樣係一個西班牙辣肉腸拼盤,我都唔知呢味應該算係西班牙加意大利混合拼盤,定係算地中海拼盤,辣肉腸煎得好香口,有兩塊番茄意式多士仲有一兜十幾粒既青色同黑色油浸橄欖,總之送酒一流! 第4樣終於等到我最鐘意食既三文魚來喇果然無令我失望,三文魚煎到7,8成左右唔會太熟岩岩好,頂頭仲放左橙同西柚.跟既薯容都好好食,我同我男友試左好耐都試唔出入面加左D乜野,淨係食到有煙肉同椰菜由於唔知餐牌寫個汁係咩所以我問 侍應有無得轉龍蝦汁,佢話平時如果要額外要求龍蝦汁係要另外收費架,不過即管問下廚房主管啦,最後都轉到無另外收到錢,嘻嘻~~生日大晒 第五樣係我至愛既心太軟,上面仲寫左愛心字句,~~有朱古力,有雲哩拿雪糕,有生果仲有開心果馬格龍,好好食 另外男友叫左士多啤梨芝士乳酪杯,哇,個賣相真係好吸引!女生至愛,忍唔住係咁偷食男友果杯,入面仲有好多士多啤梨嫁,D士多啤梨又甜,D乳酪芝士唔會膩,混合好多脆脆既粒粒,個組合真係襯到絕!!!呢個係必食推介,附近食客見到個賣相都忍唔住要嗌番個黎試下!!!仲跟個青檸雪芭,食後可以中和味道..讚