2018-04-05
熊妹今日放假,熊大即興提議入赤柱行下,不嬲都偏好赤柱的熊妹相當興奮。入赤柱有幾個方法,可以係中環,西灣河,尖沙咀撘巴士,或者柴灣撘小巴,假日小西灣都有巴士入。熊妹就熊大黎到西灣河入喇。今日雖然係假期,但唔係話好多人,先去醫醫肚。揀左呢間赤柱的地洞《stanley cave》,其實幾年前熊大已經帶過熊妹黎,覺得係一間幾有特色的地洞cafe,所以今次再encore。下午四點幾黎到,又係公眾假期,全場坐滿人,熊大好不容易揾到一張二人枱,熊妹就周圍揀下野食喇。典型cafe應有盡有,蛋糕酥餅擺滿玻璃凍櫃入面琳琅滿目,仲有廚房部的咖啡,all day breakfast,yogurt,salad,輕食又得,飽食又得。熊大眼甘甘見到隔離枱碟all day breakfast好大碟,好豐富,唔試唔得喇。真係好大好大碟,唔至碟大,材料真係好多好豐富,係二人份量的,$148,有兩隻荷包蛋,3條洋腸,3塊火腿煙薰肉,兩片煙肉,半個焗芝士蕃茄,炒蘑菇,茄汁豆,好多粒薯仔粒同埋一件牛角包,色彩繽紛,好吸引。全部材料都有香草調味同煎過,不是白恰的,咸味剛剛好。牛角包好酥化,夠熱夠牛油夠千層。熊大同熊妹分工合作,熊
食下食下,睇著啲人流出出入入,人來人往,都幾好生意。不過今日天氣唔係好凍,所以入到地洞會變得有點局促。 上返地面都黃昏嚕,熊大話想去海灘個邊行下看看海,黎赤柱真係休閒的一天。