早排喺社交平台上見到呢間標榜「健康、無添加、純正」嘅一間甜品舖,佢哋特色係採用天然果糖去製作微糖,甚至係零糖嘅甜品,對於想食甜品又想食得健康養生嘅人簡直係一大福音👼🏻 叫得「Almond Dessert」就知佢係主打杏仁類甜品,除咗熱門杏仁茶,仲有鮮果爽冰、豆腐花、西米露等👀店舖裝修並非似傳統甜品舖,反而似打卡cafe,米白色牆配墨綠色傢俱及木製檯,感覺好小清新🌿 現場仲播住啲空靈音樂,氣氛舒服~❤️ 杏仁茶燉蛋白 $55杏仁茶新鮮現磨,每日限量100碗㗎咋!店員都話呢個甜品經常賣哂😆 相當高人氣!我本身對杏仁類甜品一般般,好怕有藥水味🤪 見店員積極推薦就決定一試!估唔到一食真係令我對杏仁類甜品有所改觀😮 杏仁茶香濃細緻,香甜可口,味道好容易接受!底下蛋白滑嘟嘟,好柔嫰似食緊燉奶咁😋 男士女士都啱食,又養顏又潤肺!🫁❤️ 龍眼爽冰 $55呢個係人氣精選之一💁🏻‍♀️ 爽冰系列仲有士多啤梨、蜜瓜、榴槤、芒果,我今次就揀咗龍眼爽冰!呢個爽冰選用泰國「夜明珠」龍眼,每碗都用上32粒龍眼去打造!好鬼足料😏 一食就覺得好高水準,啲冰好綿,入口即溶,完全唔會食到冰粒🧊 龍眼味好清甜,食到少少龍眼果肉,食

杏仁茶燉蛋白

❤️ 杏仁茶燉蛋白 $55

❤️ 龍眼爽冰 $55
龍眼爽冰
一食就覺得好高水準,啲冰好綿,入口即溶,完全唔會食到冰粒🧊 龍眼味好清甜,食到少少龍眼果肉,食哂成杯都唔會覺得太甜。面頭有椰果同西米,增添口感。

❤️ 芒果奶昔雙皮奶 $59
芒果奶昔雙皮奶
面層有半個菲律賓芒果果肉🥭 中間有一層芒果沙冰,底層就係雙皮奶。芒果肉微甜唔酸,好彩啫~因為始終唔係當造,好怕食到酸芒果🤭 沙冰芒果味好香甜而唔係死甜,食落唔假。底層雙皮奶滑溜,奶香好純粹清淡,有種食緊芒果布甸嘅錯覺😆

❤️ 全家福湯圓 $49
全家福湯圓
呢道甜品可以一次過試哂4款湯圓🤩 湯圓個餡好流心,一咬啲餡料已經湧出嚟!湯圓皮煙煙韌韌,夠滑唔黐牙👌🏻
白色嗰粒係芝麻餡;綠色係抹茶;黑色係榴槤;紫色係奶皇。最驚喜係抹茶,夠濃又唔會太過苦澀!😝 湯圓配埋桂花糖水底,夠哂暖胃又養生啊!

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
今次一次過試哂佢4款甜品,天然甜品食多多都唔怕,唔洗驚爆quota😆 好滿足啊🥰 樣樣都好食,連我最抗拒嘅杏仁茶我都接受到!完全可以嘗試😉

補返其他Menu先👇🏻
2021-11-13