2006-10-21
今日生日(10月9日),老比我連環驚喜,晚飯地方都係其一驚喜。5:00pm由彩虹搭的士入去,老同我講果度好隱蔽,就連司機叔叔都唔識去,要一直慢駛搵路,終於搵到右手邊輋徑篤路,入到去都仲係好隱蔽,沿著小路向前行,當時已經開始天黑,司機叔叔話:\"如果你地係兩個男人,我一定唔會載你地入去,點知係唔係打劫呀~\"哈哈!!入到去差不多6:00pm (的士$100)!我一向鍾意坐outdoor位,遊艇+四面環山+眇無人煙,好寧靚,餐\廳經理說呢度係全西貢最靚,亦係最住睇日落0既好地方,叫我地下次早d0黎,嘆返個tea,煩惱即刻無晒。唔好彩當日落雨,睇唔到日落,不過煙雨濛濛,好有詩意,感覺就好似離開左香港咁!waiter哥哥悉心介紹有咩好食,全程真係如之前食評所講提供適當服務。牛油果雜菜雞沙律- 我一向都唔食雜菜沙律,都覺得幾好味,不過有兩啖唔知點解好苦煎鱸魚- 有煙肉包住,野味得0黎又唔會搶走鱸魚香味,再加上好creamy0既白汁,好正!聽閒呢度0既鱸魚係野生,係會好味d!蒜汁羊鞍- 7成熟,0岩0岩好,唔會有血水,蒜汁既可辟左羊0既蘇味,又可帶出羊0既香味,伴菜薯角都好好味最衰之前lunch去
最衰之前lunch去左\"BIG ERNIE\'S DINER\"食滯左,如果唔係叫多碟菜/甜品
綜合而言:環境一絕,食物一流(可能成晚都只得2枱客,食得出每道菜都用了心思去做出來),不過好多蚊,一定要帶蚊怕水。經理話呢度每年都會裝修一次,四十年0既火爐快要拆了。我有一個自私的想法,唔想呢度變得出名而多人來,污染寧靜環境,食物質素下降.....今次都係為左答謝\"OPEN RICE\" FANS的介紹而作出犧牲
多謝老的安排~