聞說船街近年開左不少中高檔西餐,而剛在上月在法國有兩家分店的Atelier Vivanda 正式登錄香港,當然要跟老婆大人黎試試。說真的,法國餐本來不大岩我一家兩口既口味。首先,法國餐通常創新,但創意過頭很多餐廳反而忽略左食材本身既鮮味。此外,法國餐多常portion 細,唔飽。不過此店跟鄰店Akrame 均是由米芝蓮星級名廚 Akrme Benallal 打造,都不妨一試。打去訂位,本來想訂星期六,點知full 左。豈有此理? 居然咁full? 咁訂星期日啦~ 佢就話分2 round。第一round 6:30,第二round 830一入到去,見到係open kitchen。環境不俗。略嫌地方較窄,抬與抬之間空位不多。bar 抬有個年輕法國男子 (老婆話好靚仔!) 似係此店大廚。侍應普遍有禮貌但記性較差,落錯2次單。先講收費:,每位448四道菜: 1) 頭盤,2) main course,3) 薯菜及沙律 (自稱無限量供應),及4) dessert頭盤前有餐前法包配上自家制olive oil,侍應話olive oil 是自家製,一定要試。法包味道一般。相反,本來唔太"好"olive o

頭盤前有餐前法包配上自家制olive oil,侍應話olive oil 是自家製,一定要試。法包味道一般。相反,本來唔太"好"olive oil 既我居然有驚喜! 個olive oil 好香之餘重有朕garlic 同black pepper 味。
Thinly sliced smoked beef Matured 50 days
呢個係本餐既驚喜!話說某飲食雜誌推介呢個煙燻牛。所以就算唔係menu 我都叫一客黎試,佢門口有部機切牛。侍應表示可配olive oil 一齊食用!呢個堅好食!10/10
Beetroot Risotto
Duck Leg Terrine/Vinegar/Baby Onions
之後上餐既頭盤。老婆大人揀左beetroot risotto。我揀左duck leg。

老婆大人覺得味道唔錯。我食左啖覺得個risotto 個texture似意粉多過飯。至於duck leg... 我以為係成隻duck leg 上抬... 哈哈。法國餐果然係變化多,古你唔到,原來係整到變鴨餅。有d 似罐頭肉,重有少少腥。

Beetroot Risotto: 6/10
Duck Leg: 5/10
Black Angus Flank
Duck Breast
到main course 喇: 老婆大人揀左牛腹肌,我揀左鴨胸。
老婆大人要medium rare,但我覺得似係medium。而我叫既medium 鴨胸就似7成熟。之後我聽到隔黎抬叫左幾人份量一齊share 既牛排,太生要打回頭。似乎師傅煎扒既火喉掌握不足。講番味道,肉面上曬左少少海鹽去提起D肉味,用料都不俗。整體係ok。

牛腹肌: 7/10
鴨: 5/10
Pommes Darphin/Sauteed Potatoes/Mashed Potatoes
Salad
menu 有5款薯菜選擇。但由於係法文,我同老婆都R哂頭唔識解。 侍應同我地耐心逐一講解。我地叫左薯餅同薯蓉。點知黎左薯餅同炸薯波。同侍應講,佢都好nice 肯比多份薯蓉我地。

薯餅: 喜好問題  呢個得3/10

炸薯波: 錯有錯著,一致認為幾好食  7/10

薯蓉: 堅好食!!!! 有別一般既薯蓉,佢用大量既牛油同 cream 去整,有D 似忌廉薯蓉湯 10/10

問題來了,話說一早講明薯菜無限量供應,監於個薯蓉堅好食,我地打算encore。點encore 完過左好耐都唔黎,第一抬encore 既薯菜都到哂,我就再問侍應,睇下佢係咪唔記得落單。點知佢話,薯蓉賣哂.... 下? 又話無限量供應? 同埋,薯蓉都會賣得哂架咩? 我地食第一輪wor... 對於呢個excuse,覺得有點不可思義,不過算啦,可能新開既餐廳貨源準備不足,又或者想留番比下一輪...anyway...
Custard/Vanilla Ice Cream
最後,叫左cream brulee 同Custard/Vanilla Ice Cream做dessert 。 本來我地兩個都想叫cream brulee,咁侍應話不如試下Custard。咁老婆話無所謂。點知,一黎到,兩個custard....... (又係同一位侍應出錯) 同佢講番,cream brulee 就黎番喇,結果唔記得影..........

甜品雖然唔算話好甜,但唔知咩原因總覺得太法國化,唔太岩香港人口味。

服務方面,店內有一位經理,不知為何長期失蹤,只得侍應馬不停蹄工作。我抬頭杯紅酒飲完,經理無問我要唔要加酒,反而走去叫侍應問下客人加唔加酒。我理解你要教下屬,但你自己都應該要以身作則,唔係8成時間失蹤。另外,由於係open kitchen 關係,睇得出上菜幾慢,廚師煮好於左係bar 抬叮左幾次鐘,侍應兩手空空行過都唔理,似乎係服務管理上,依然有改善空間。(應該話呢d漏洞係open kitchen 係特別明顯)

總括黎講,此餐廳新開業,水準當然可能會有D飄忽。食得出用料上乘,但師傅技術及服務依然有待改進。
2015-07-05
慶祝紀念
紀念日
  • Thinly Sliced Smoked Beef; Black Angus Flank; Mashed Potatoes