2019-03-28 372 瀏覽
揀午餐,十五十六,瞄到隔離枱個原隻菠蘿炒飯,即時有決定。理智警告係咪用「環保菠蘿」,唔理咁多,呢一刻真係好想食。配料有蝦、鮮魷、魚肉蟹柳、提子乾、菠蘿、雜菜、臘腸粒,置頂的豬肉鬆份量唔多,但令個飯變得可愛,亦豐富咗味道。飯夠熱,飯粒分明,上色均勻,調味剛好。蝦腸已被剔走,讚!臘腸配菠蘿好夾,個飯食落清新多過油膩,自己食晒碟飯都冇肥咗幾磅的內疚。蝦、鮮魷呢兩種食材,同時出現喺濕炒海鮮河,另有甘筍、草菰、大量芥蘭、魚柳同超多汁,好彩個汁唔係好鹹。河粉唔係炒牛河咁一條條,反而係一舊舊咁墊底。粉,真係唔多,不過食埋啲餸係夠飽。餐飲泰式熱奶茶夠香濃,有泰式奶茶的特別回香,唔使自己落糖都夠甜。飯腳叫咗凍飲,店員送上飲品時,想將一支飲管放落枱,飯腳同店員講走飲管,店員回贈甜美笑容加句多謝,我哋即時心花放喔。

原隻菠蘿炒飯

泰式奶茶