2015-05-13 694 瀏覽
下晝去完深井食燒鵝,飽飽滯滯,其實都無咩食慾,不過晚餐總要食,就在荃新天地內閒逛搵下有咩野食。成個荃新天地都行左兩個轉,晚上7點幾,很多餐廳都滿座了,行行下見到呢間Amo La Pasta幾新淨,又無咩人等位就決定試一試。餐廳的廚房是open kitchen,而內部裝飾亦很花心思,有一個巨型書櫃,又有類似小麥的裝飾用以隔開餐廳和商場走廊。剛好一張4人圓檯已收拾好,所以很幸運地即刻可以入座。這天正是母親節,所以餐廳都有一個mother's day dinner set,價錢大概$168~$188,但包了沙律、餐湯、主菜、甜品和玫瑰花茶。西式晚餐來說,呢個價錢包左咁多樣野都算幾抵的。餐廳另外還有一個散叫的menu,意粉大概都是$68~$88,價錢合理。 看到隔離檯正在喝dinner set的玫瑰花茶,覺得好吸引,所以就為左杯茶而叫了一個set - 蒜蓉大蝦伴香茅燒帶子意粉($178),另外再加一個意粉 - 香草三文魚伴鴛鴦意大利粉.乾蕃茄汁($80)。想不到先來的是我最有興趣的玫瑰花茶(熱),都幾大pot,剛好讓我們兩個人share。見到有D客人叫凍的,也是大大Jar,如果是一個人飲..
剛好一張4人圓檯已收拾好,所以很幸運地即刻可以入座。
西式晚餐來說,呢個價錢包左咁多樣野都算幾抵的。

想不到先來的是我最有興趣的玫瑰花茶(熱),都幾大pot,剛好讓我們兩個人share。見到有D客人叫凍的,也是大大Jar,如果是一個人飲...真係唔知點飲得完!
玫瑰花茶(熱)
之後來的是dinner set的煙三文魚田園沙津,有一麵包條伴菜。
沙律的菜幾新鮮,千島醬的份量適中,麵包條大概只是令賣相好一點,味道普通。
煙三文魚田園沙津
之後來的是dinner set的餐湯- 黑松露野菌忌廉湯
湯的表面灑上了忌廉和橄欖油,味道方面有點酸酸的,減去了一般忌廉湯的飽滯感。
黑松露和切碎了的野菌與湯混在一起,黑松露的香味不算濃,但整體味道不錯。
黑松露野菌忌廉湯
香草三文魚伴鴛鴦意大利粉.乾蕃茄汁賣相很吸引,意粉和墨汁意粉扭在一起,加上3色椒和幾塊三文魚片。
三文魚比較薄身,味道不錯,沒有腥味。
香草三文魚伴鴛鴦意大利粉.乾蕃茄汁
之後是蒜蓉大蝦伴香茅燒帶子意粉,蒜蓉有點不見蹤影,大蝦感覺不錯,蝦頭部分也有不少肉和蝦膏。
香茅就串住帶子上菜,很有impact。
這個意粉的汁比另一碟意粉茄汁味較重,汁的比例較高,無咁乾身。
蒜蓉大蝦伴香茅燒帶子意粉
食哂正餐,淨番個跟餐甜品未上,於是就叫侍應甜品啦。
然後問題就出現了...

看著侍應去了open kitchen那邊跟單,應該也有跟廚師講上甜品
不過當時廚師們好似同著西裝的manager傾緊D落單上菜的程序問題,都講左好耐下,唔知係咪因為咁miss左我地個甜品上菜signal......
......等了又等,玫瑰花茶都快喝乾了還沒見甜品蹤影。
於是我們再跟著西裝的manager再講一次,結果又等了10分鐘.....

最後,第一次幫我地話上甜品果位侍應哥哥經過,見到我地張檯咁空,就即刻問返我地甜品上左未,超級體貼~~
知道未上就即刻再催廚房,仲拎定兩隻碟比我地。
千呼萬喚始出來.......精緻的雙色芝士餅終於出現在我們的餐桌上

分別是芒果同藍苺cheese cake,甜度和口感都有一定水準。碟上用糖粉砌出的I Luv U 字樣亦見心思。
跟餐甜品- 雙色芝士餅
由於餐廳很新,到後期,我地都目撃很多「落單」與「出貨」出現混亂的情況,尤其是一檯有大有細差不多十五人的客人,有幾次漏單和出錯食物的問題。相比起黎,我地遲來的甜品已經算小兒科(^^;)

總括而言,這餐廳暫時還在起步中,少不免有各種問題,但見到侍應和manager的反應和處理都做得很好,相信上軌道後會成為一間色香味服務俱全的餐廳^^
題外話/補充資料: 見到好多檯都有叫pizza,pizza是長方型,個底似是薄的多士,幾特別,份量很大....如果唔係我地下晝食得太飽,都想試一試架。
2015-05-10
玫瑰花茶(熱)