非常時期食燒味, 今晚是政府首場公開對話, 一心唸住放工後要極速回家, 擔心會提早封路等原因。最終OT到六點幾, 反正都係不如食埋晚飯先回家。 行到去天樂里一心唸住去是但一間茶餐廳, 當經過 見佢好光猛、又新淨, 加上從餐廳外面看到廚內掛起的燒雞的確吸睛,就二話不說入去試試 。 我一向愛吃叉燒,單叉燒飯 $48 ,$53 已經有燒味雙拼飯,多$5 已經可以食多一款燒味,冇理由吾揀雙併吧!先上枱是送的例湯,例湯種類由星期一至五已經訂好。今天喝的是  湯熱度十足, 清甜潤喉。 遜間 「叉燒貴妃雞飯」亦送到面前唔知係我好彩或是廚師心情好, 貴妃雞是一隻全雞脾,超開心!貴妃雞浸至超滑嫩,揭開鮮黃色鷄皮下,夾著厚厚的啫喱層, 雞肉漲卜卜吸收了香料的香味並帶小許酒香,絕對是又香又滑又可口。超推薦。 叉燒點了瘦叉, 果然是全瘦, 全瘦口感當然會較有咬口,但尚可接受, 如果蜜汁再豐富一點就更好。白飯加色,加埋薑蔥油撈起, 味道變得好有層次, 口感軟硬適中,份量岩岩好,我三爬二撥已將它KO ! 臨走時和很和藹的老闆娘傾幾句,她介紹我下次一定要再來吃燒鵝, 我說一定支持用心小店!

最終OT到六點幾, 反正都係不如食埋晚飯先回家。

行到去天樂里一心唸住去是但一間茶餐廳, 當經過 [千樂燒味餐室] 見佢好光猛、又新淨, 加上從餐廳外面看到廚內掛起的燒雞的確吸睛,就二話

不說入去試試 。

先上枱是送的例湯,例湯種類由星期一至五已經訂好。

今天喝的是 [淮山粟米排骨湯]

湯熱度十足, 清甜潤喉。

遜間 「叉燒貴妃雞飯」亦送到面前
唔知係我好彩或是廚師心情好, 貴妃雞是一隻全雞脾,超開心!

2019-09-26
  • 貴妃雞