2019-08-20
今日中午去太子打羽毛球,打完後朋友說想食台灣野,記起之前友人介紹”小麻吉滷肉飯”平靚正,所以就行去旺角女人街搵食!下午茶時間,有午餐及下午茶選擇,而且價錢實惠。我們也肚餓了,所以叫午餐,滷肉飯係我的至愛。我叫了-小麻吉滷肉豬軟骨飯$47, 追加小食配五味茄子$12。肉燥淋在白飯上面, 肥瘦肉均勻, 味道唔會好咸, 送飯絕配! 豬軟骨好淋, 軟骨也可以食埋,醃得入味, 正!朋友叫了紅燒牛肉麵$56, 追加小食鹵水拼盤$18, 牛肉煮得入味又夠淋, 麵底是正宗台灣麵, 軟硬適中, 湯底係濃濃的牛肉湯, 味道很不錯!😋小食五味茄子, 醬汁味道有點酸甜, 很醒胃, 加上茄子本身無咩味, 配搭得好好! 另外鹵水拼盤有豬耳、豬腸及鹵水蛋, 鹵水汁調教入味非常, $18份量好多, 超值!😍跟餐飲品我點了凍洛神花, 味道酸酸很開胃。朋友通常都係出面飲珍珠奶茶,這裡有凍珍珠咖啡,佢話要試一試,點知一試愛上,味道仲夾過配奶茶。跟餐只加$5好抵飲。總括來說, 這餐廳CP值高, 下次去開旺角開飯, 一定會再來~