2016-04-23 763 瀏覽
每每約朋友去旺角食飯, 我都鐘情首選Cafe, 因為想坐得舒服d, 又hea d今晚表姐的要求就是想傾到計, 環境浪漫d既餐廳 (唔一定要同異性先可以浪漫既) 因為我同很久不見的表姐都可以大把野講, 尤其是男人經啦 XD又在openrice搵到間整體唔錯, 又符合到佢要求的西餐廳, 一於訂位試試平日晚上6.30, 唔多客是正常的, 食到7點多就開始人多, 仲要full house環境是昏暗的燈光, 座位是軟軟的梳化椅, 坐得好舒服而且檯與檯之間又唔會話太迫, 侍應安排我地坐在靠牆的一角, 傾計更覺有私隱 Menu是有幾版的, 大多都是以套餐形式單是2人套餐都有2款可選而且主菜是7選1, 都算多選擇 , 出面大多可能得3選1食前緊係做少少功能, 見過openrice友介紹呢度既海鮮拼盤唔錯, 喂....原來都係$228咋, 仲要有表姐鐘意食既生蠔, 係4隻, 你話係咪超抵先 二話不說點了一個有圖有真相, 同Menu相唔會有差距海鮮是有份量, 大蝦黎到唔會變蝦毛法國生蠔4隻, 4月是吃法國蠔是最佳日子, 佢地既海水及蠔味會重dd因為我對生蠔一般, 所以只吃了一隻, 很新鮮亦帶點海水的

環境是昏暗的燈光, 座位是軟軟的梳化椅, 坐得好舒服
Menu是有幾版的, 大多都是以套餐形式
單是2人套餐都有2款可選
而且主菜是7選1, 都算多選擇
, 出面大多可能得3選1
二話不說點了一個
有圖有真相, 同Menu相唔會有差距
海鮮是有份量, 大蝦黎到唔會變蝦毛
因為我對生蠔一般, 所以只吃了一隻, 很新鮮亦帶點海水的咸味, 連少吃的我都覺得

另外有鮑魚, 藍青口, 西班牙大頭蝦各2隻
西班牙大頭蝦拉直有成隻叉咁長, 個頭入面有好多蝦膏
蝦肉結實爽口, 好大隻
鮑魚唔韌, 蘸點wasabi豉油一齊食, 有番d味道
其後我地點左"二人晚餐", 見到有很多前菜及7選1的主菜, 仲有甜品飲品
都係$298囉, 勁抵!

抵, 但好唔好食呢?
我慢慢話你知
先來
Parma Ham Melon 及
青蘋果鵝肝多士
Parma Ham好食, 不過件蜜瓜可能不是當造, 唔太甜, 唔緊要, 好戲在後頭
青蘋果鵝肝多士, 上檯時香噴噴, 是剛煎好的鵝肝味道, 味道很香酥
見到金黃色的鵝肝, 未食落肚都流緊口水, 加一片薄薄的青蘋果片, 減低油膩感, 很聰明
多士超脆, 鵝肝份量唔細份, 又有厚道!
前菜
Caesar Salad &
餐湯
沙律面頭有很多芝士碎, 正! 菜係切到細片, 女士食既時候都可以保持斯文
餐湯應該是西蘭花忌廉湯, 我自己一向對白湯麻麻地, 所以只飲了幾啖
但表姐就差不多成碗飲哂, 口味呢家野是見仁見智的
食完以上既凍盤同小食前菜都已有6成飽啦
期待既主菜亦都隨後上檯:
烤澳洲牛柳扒, 雖然價錢便宜, 但份量都比夠, 有我手掌再大少少既份量
仲有一球大薯茸及蔬菜
我落刀的時候覺得是要費點力, 以為會好韌, 但估唔到入口是無筋, 好淋的
雖然比預期點的六成熟一點, 但都有肉汁, 而果種淋食得出唔係用梳打粉醃出來的淋
好好味呀!
澳洲烤牛柳扒
墨魚汁海鮮意大利粉, 平時男友好抗拒墨魚汁
所以今次見到是必點呀, 哈哈, 好彩我親愛既表姐都唔介意
超黑蚊蚊既一碟野上檯, 好彩知自己點過乜
黑到連海鮮都見唔到呀
墨魚汁海鮮意大利粉
叉幾條出來比大家睇下先, 成條都係黑色的墨魚意粉, 另外入面仲有4隻爽口既蝦, 整碟味道都有點海水的咸味, 但又不是超咸的那種, 唔錯!
墨魚汁海鮮意大利粉
最後甜品寫明的Dreyer's 雪榚是薄荷碎朱古力味, 正呀, 好耐無食過呢個味
另一款是木糠布甸, 層次分明, 不過不失
同表姐邊食都覺得呢度好抵食, 以為咁既價錢只出一般貨色, 但竟比預期好
尤其主菜的牛柳扒!
因為當日我吃了個突如其來的下午茶, 所以今晚很多都是淺嘗, 有機會我會再來幫襯的! 因為憑單下次會有9折
題外話/補充資料: 呢度唔錯既係, 會一道道菜隨著上, 唔會一次過上哂或次序亂上 最憎d餐廳是一次過隊哂d食物上檯, 又唔知張檯有幾大, 似趕客交檯多d 不過呢d絕對無咁既招呼, 傾計又計得開心, 唔會傾到話題未完就要你走
2016-04-19
前菜