2022-01-19 15 瀏覽
喺網上見到foodie 介紹呢間新開嘅泰國餐廳,食物同環境都唔錯,所以就去試吓。電梯打開門就見到左右都擺咗唔少貨物,最吸引人嘅千秋打卡位都有雜物喺附近,令我唔想行入去影相。餐廳樓底比較矮,人一多就好嘈。有6個人一齊食lunch,分開咗3張枱坐,同事們好開心咁傾計,由於D聲困住曬,所以我哋可以好清楚知道佢地談話嘅內容😅枱面上朋友嘅墊枱紙奇怪地有一邊係對摺咗,而且只有餐叉,無餐匙。飲湯時,我哋要問待應攞返隻匙羹。其實餐廳食物質素優良,set lunch 有頭盤、湯、主菜、甜品同餐茶,價錢$108,仲要有8折,每人都只係$86.5,超級抵!!頭盤有泰式生蝦、青木瓜沙律同埋酸辣鳳爪,可惜上枱時冇生蝦,只有雙重份量嘅鳳爪。當我們問待應時,佢話因為生蝦唔新鮮,所以唔俾客人。湯係一碗賣相平平冇奇嘅冬瓜湯。一個碗入面有三粒冬瓜同清湯。意想不到嘅係一入口,原來清湯蘊含左豐富嘅鮮味!真係要講一句:「對不起,是我膚淺了!」完全被佢平凡嘅外表呃左。主菜我哋分別叫咗紅咖喱牛肋肉配泰式蒜蓉包同香葉肉碎煎蛋飯,兩碟都有外表易有內涵😂。紅咖喱味道香濃稠厚,牛肋肉煮得腍滑,份量頗多。可惜只配兩片蒜蓉包略嫌不足,好彩香葉

主菜我哋分別叫咗紅咖喱牛肋肉配泰式蒜蓉包同香葉肉碎煎蛋飯,兩碟都有外表易有內涵😂。紅咖喱味道香濃稠厚,牛肋肉煮得腍滑,份量頗多。可惜只配兩片蒜蓉包略嫌不足,好彩香葉肉碎煎蛋飯跟好多飯,可以撈埋啲咖喱汁😋香葉肉碎煎蛋飯味道不錯,煎蛋半生熟,如果香葉再多啲更好。

甜品係擁有平凡外表嘅椰汁西米糕,內涵同時有驚喜。西米程半透明,少少煙靭,椰汁味香,仲有啲粟米粒增加口感。甜品羮係用凍檸茶嗰個長匙羮,而且仲刻住另一間餐廳個名,有少少令人費解。

餐飲係泰式凍奶茶,味道地度,同泰式連鎖店差唔多🥤

食物總括嚟講係CP值超高,有水準!但係如果你係要求環境舒適,高級殷勤服務的話,Chang可能會對你嘅期望有落差。
  • 紅咖喱牛肋肉配泰式蒜蓉包