2023-07-22
我有個朋友係拉麵控,每次約親食飯佢都會帶我去食唔同嘅拉麵,每次因為佢,我先可以食到每度不同特色嘅拉麵,今次佢帶我去食依間係灣仔區幾出名嘅拉麵店店鋪裝修好有日本感覺,我朋友話係日本人自己開同主理,令我有啲期待嗰碗拉麵我就叫左辛辣雞白湯拉麵,揀左要洋蔥、香蔥、中辣,麵有分左兩種,分別係直身麵同捲曲麵,我叫左捲曲麵,要軟啲嘅口感,另外加左糖心蛋,先飲淡湯頭,辛辣味道幾突出,辣得黎唔會嗆喉,反而更香更上癮,同埋飲完係舒服唔口渴,捲曲麵食落個蛋香味幾濃,雖然我揀左軟麵質,但依然保持到帶爽口嘅質感,配菜洋蔥同香蔥令整體味道更加提升朋友就叫左至極雞白湯拉麵,揀左要洋蔥、無蔥、直身麵同要硬麵質口感,飲第一啖湯已經嘩一聲,個湯濃厚得黎唔會漿口,順滑帶清,飲得出係餚出黎嘅雞湯,所有精華味道係哂依個湯底度,唔似出面食到嘅雞白湯另外打泡,我地不若而同都超鍾意依個湯底,唔口渴之餘,真心好飲!而雞肉係慢煮雞胸肉,口感滑而不乾,仲帶少許彈牙口感,好食!直身麵嘅麵質食落同樣爽口,同埋無蛋成份,但一樣好食,睇你個人喜歡有蛋香定無蛋香嘅麵叫返對應嘅麵種另外叫左小食明太子雞翼,滿滿明太子釀哂係入面,食落帶少許微辣,啖啖肉忌
忌廉蟹肉餅炸得好香口,入面嘅忌廉口感好滑唔會起沙,點蛋黃醬食好味
另外我地叫左樽紀州南高梅入り梅酒(Plum Wine),係和歌山県中野BC (Wakayama Japan),估唔到飲落梅味幾香濃,好易入口