2019-06-01
成10點幾先出來搵食,唔想熱辣辣掃太安樓,又唔想食麥記,醒起間可可店都未曾食過,成日聽人講西環嘅好味啲,又唔知係咪真係咁差。打開OpenRice 見唔到佢嘅營業時間,男友話西環果間開好夜,因為都有糖水食,可能呢間都唔會好早。當女人聽到糖水兩個字已經心心眼,然後就拉住男友衝咗入間舖。到店時還有幾檯客,由於肚餓,所以即刻打開menu睇食咩,完全冇睇到份menu封面已經寫咗營業時間係11:00-23:00,落晒order先感覺自己阻住人收工。不過啲員工都好nice,不但冇催過我哋,仲好好招呼。落單嘅哥哥仔好好笑容,仲同我哋介紹咗今晚有咩湯水,不過我哋冇叫到,下次可以再試下,聽佢講應該每日唔同款。本來係想要個東江豆腐煲,哥哥仔話我哋知個豆腐煲唔係乾身嘅,而係有啲湯水浸住,有鯪魚肉,問我哋啱唔啱食。男友覺得麻麻,所以最後冇叫到。經過一番研究,我哋發現佢哋嘅小菜有好多鮮魷,感覺上啲魷魚肯定新鮮先,然後揀咗個出邊少有嘅潮式鮮魷~因為係小菜即叫即整,我哋都等咗下~不過,美味係值得等待嘅!份量比想像中大好多,啲魷魚多到真係喺啲汁到游緊水咁,有好多唐芹,仲有啲菜脯粒,調味啱啱好,肉質仲好爽口,好味!怪唔得
當女人聽到糖水兩個字已經心心眼,然後就拉住男友衝咗入間舖。
不過啲員工都好nice,不但冇催過我哋,仲好好招呼。
因為係小菜即叫即整,我哋都等咗下~不過,美味係值得等待嘅!
怪唔得個姐姐拎碟嘢出來比我哋嘅時候,一路行一路係咁講:“好靚啊,碟嘢好靚!”
當下覺得多麼令人羨慕。
回鍋肉一擺上檯仲香噴噴,肉片唔會太薄,件數都唔少,讚一讚廚師好夠功力,鑊氣十足,而且有得揀大中小辣,我哋揀咗小辣,結果令人滿意。
佢哋仲有得送外賣,唔同區域價位都唔同,送貨嘅區域都好廣泛,價位都好合理。
啲員工仲好好咁叫我哋唔使心急,可以慢慢食。
宵夜時嘅心情都好似牆上太陽花咁燦爛,雖然最後女人冇食到糖水,有少少失意,但呢兩個餸,同埋啲貼心嘅服務,都好滿足,真心多謝!