2019-05-23
工作實在太忙,所以每日夜晚果餐去搵好野食就成為我最好嘅放鬆方法😂位於半山以川菜聞名嘅三希樓第一間分店開咗係銅鑼灣 Time Square,咁就腳就當然要去捧下場!雖然今晚呢餐整體上都幾好食,但最最最好食就一定係呢個「蛋黃炒南瓜」,咸蛋黃就好似唔使錢咁樣密密麻麻覆蓋係南瓜嘅表面!入口首先係陣陣咸香,南瓜咬落鬆軟又充滿甜香,味蕾夾雜住半咸半甜感覺,超好味道😍再嚟推介呢個足料嘅「鮮人蔘燉雞湯」,好夠火喉,燉到雞骨都可以化開,好滋補😍我對動物內臟真係麻麻地,不過見到朋友食呢個「川鹵鴨舌」食到勁滿足,聽講滷得幾入味,食落去仲有陣陣香料味道,有啲麻又有啲辣,好似幾唔錯!紅油炒手細細粒~要均衡飲食當然要點個菜,雖然個「啫啫蝦醬通菜煲」無啫啫聲,但都算幾惹味,送飯一流😋👍晚市有得叫點心又係好吸引,點埋「千層馬拉糕」同「棗茸千層糕」當係甜品,個紅棗糕正正常常幾煙韌又唔會太甜;馬拉糕個樣唔靚仔唔大隻,但就食落有驚喜,做到介乎馬拉糕同蛋黃千層糕(唔知係乜?舊式茶樓名物,超好味!🤤) 之間,甜香鬆彈樣樣足🤩決定咗下次再過嚟試埋佢個麻辣邊爐,應該幾正😍
決定咗下次再過嚟試埋佢個麻辣邊爐,應該幾正😍