2020-06-12 158 瀏覽
我哋冇訂座,入座嘅時候店員講明係指定時間要交返個位因為朋友唔食辣,所以次次去親食泰國嘢 ,幾乎都係叫呢幾味第一碟係pad thai 外觀上同好多泰式舖頭一樣,炒好嘅金邊粉出面,包住一層薄薄又金黃色嘅蛋皮加上芫茜,插住香茅,旁邊有啲生嘅芽菜,花生碎同埋辣椒粉揭開蛋皮入面有三隻大大隻嘅蝦仁,金邊粉炒到好均勻,用料都好豐富食得出有好多碎嘅雞蛋絲,芽菜,蔥段,豆干,櫻花蝦,最後仲有啲菜甫添,口感好豐富 椒鹽鮮魷分量都幾多,每一條鮮魷都鎅咗靚靚嘅花,令到味道更加入味炸到香脆,配埋啲炸蒜一齊食,再熱氣都唔緊要 半打嘅串燒揀咗半雞半牛(各3串),有好香嘅香茅味,上面淋咗啲咖哩汁,旁邊仲有好重花生味嘅沙爹汁點,好濃郁不過啲肉燒到有啲overcooked,所以食落會韌 第二個主菜揀咗豬頸肉炒飯,同樣地好足料,而且份量好大,夠三個人share食!入面嘅豬頸肉軟嫩,切粒更加方便食,加埋啲菜粒,食落又爽口又彈牙最特別嘅係個飯仲有少少美極豉油嘅香味 最後甜品我哋揀咗兩款糕點:一款係椰汁糕,一款係蛋菜糕(即係有蛋花嘅大菜糕)兩隻糕各有特色,椰汁糕係熱辣辣嘅,似係啱啱蒸好,千層嘅效果令到佢好煙韌,食落香甜蛋菜糕係凍
我哋冇訂座,入座嘅時候店員講明係指定時間要交返個位
因為朋友唔食辣,所以次次去親食泰國嘢 ,幾乎都係叫呢幾味
第一碟係pad thai
干炒泰式蛋包金邊粉

加上芫茜,插住香茅,旁邊有啲生嘅芽菜,花生碎同埋辣椒粉

椒鹽鮮魷

炸到香脆,配埋啲炸蒜一齊食,再熱氣都唔緊要

泰式串燒(半打)

不過啲肉燒到有啲overcooked,所以食落會韌

豬頸肉炒飯

最特別嘅係個飯仲有少少美極豉油嘅香味

蛋菜糕係凍嘅,滑捋捋得嚟食落爽口
  • 乾炒泰國金邊粉
  • 干炒泰式蛋包金邊粉