Pizza Maru係一間韓國嘅過江龍Fusion餐廳。諗起韓國菜就第一時間諗起韓式炸雞,Pizza Maru唔止有多種口味嘅炸雞,仲有2款好多口味嘅pizza (普通pizza & 芝加哥pizza)同埋意粉,而芝加哥pizza仲有極大量嘅芝士,啱晒芝士控呀🤩🤤 上次我哋兩個人去食,叫咗1個芝加哥pizza、6件炸雞同埋1個lunch set嘅千層麵,最後當然飽到食唔晒,我哋打包咗2件pizza返屋企,焗翻熱仲一樣咁好食呀😍🤤 有個要讚嘅位係,餐廳嘅外賣盒係Vegware嘅植物製環保紙盒👍🏼•🥢 薯角炭燒雞肉芝加哥 (蜜糖杏仁邊) $189呢款係芝加哥pizza,呢個pizza嘅口感鬆軟,烤得好香,連鎖店pizza嚟講佢嘅好食程度真係數一數二🤩 餐牌上面簡介話佢哋嘅麵團用上綠茶、小球藻同12種穀物低溫發酵,做到又健康又好食~批邊好厚身,收埋咗好多mozzarella cheese🤤 面頭加上蜜糖去焗,令到批邊更加香脆,做到外脆內軟嘅效果,不過杏仁片就比較少喇~餡料方面,BBQ醬好香,配料有薯粒、蘑菇、烤雞、番茄同洋蔥,估唔到薯粒同bbq醬pizza咁夾🤩仲有3款芝士分佈喺批邊、批中間

🥢 薯角炭燒雞肉芝加哥 (蜜糖杏仁邊) $189
餡料方面,BBQ醬好香,配料有薯粒、蘑菇、烤雞、番茄同洋蔥,估唔到薯粒同bbq醬pizza咁夾🤩仲有3款芝士分佈喺批邊、批中間同埋啲餡料上面,所以成個pizza食落好有層次,真係幾驚喜!🤤

🥢 蜂蜜牛油秘製炸雞(6件) $118
炸雞真係其中一樣韓國必食嘅小食,亦都係呢間餐廳嘅主打之一。呢款炸雞嘅炸粉薄脆香口,食落唔會有好熱氣嘅感覺👍🏼
面頭係蜂蜜牛油味嘅味粉,一上枱就聞到好香牛油味,但食落就唔太突出。雞肉有啲部位會乾啲啲,但大部分都juicy嘅,有個小扣分位係有啲位好多細骨,食起上嚟有少少麻煩😢
蜂蜜牛油秘製炸雞

🥢 肉醬千層麵 (Lunch Set) $118
面頭嘅芝士焗到脆卜卜,切開中間都有超多芝士😂 千層麵有咬口,唔會好淋,肉醬微辣,幾香同惹味~

蜂蜜牛油秘製炸雞