2024-01-12 83 瀏覽
咁多台式小食當中我最鍾意食炸雞排,今次係旺角女人街遇見呢間來自台灣的脆皮雞排專門店,試問又點會忍得住口。食物種類都算多,主食有無骨雞排、雞塊、雞全翼、雞中翼及雞柳條;素食亦有杏鮑菇、地瓜條、百頁豆腐、翠玉瓜、金菇酥、四季豆及茄子;小食都有花枝丸、薯條、甜不辣、雞皮、香芋丸、台灣香腸及薯餅等,仲有個幾特別的QQ OREO。我揀咗脆皮無骨雞排、脆皮花枝丸及脆皮杏鮑菇買返屋企慢慢食,因為製作需時要等起碼十幾分鐘,不過亦因為真真正正即叫即炸,所以就算拎到返屋企都依然幾脆口。另外比較驚喜的是此店竟然有8種調味粉任君選擇,包括原味(椒鹽)、辣味、咖喱、芥末、麻辣、梅子、海苔及芝士,勁多味道。先說脆皮無骨雞排真的很大塊,幾乎有兩隻手掌般大,而且切得好厚身,外皮香脆,肉質嫩滑,咬落仲好juicy仍有肉汁,食完保證飽肚。至於脆皮花枝丸一份有3粒,每粒都漲到好大,雖然花枝比例不是很多但仍算彈牙,重點是配了海苔調味粉後變得更好食;而脆皮杏鮑菇份量比想像中多,即使炸完仍保留有鮑菇的鮮甜味,唔錯。脆皮無骨雞排 $40脆皮花枝丸 $18脆皮杏鮑菇 $25

脆皮無骨雞排 $40

脆皮花枝丸 $18