2012-01-17
美味廚星期五的晚上, 3人行去晚個晚餐, 在CWB, 太多人了, 想來想去, 想不到哪裡有位子, 忽然想起加寧街很多食肆就跑來找位. 9點過, 還是要等15分鐘左右才有位.點了家常魚頭, 嘩, 一大個魚頭, 每個人都有一隻碟放骨, 醬汁用豆瓣醬煮成, 一點點的辣, 魚頭炸得透, 連骨頭都炸得很脆, 可以食埋. 配菜有很多冬菇, 筍, 青椒。奶油津白, 嘩, 好奶, 好似食緊西餐咁, D菜煮到好入味, 不過唔好處就係D菜煮到淋曬 -_- 而且依個菜要有飯一齊食先會中和0左D咸味。每枱都有一個朱扒菜飯, 我地唔想食飯嘛, 就點了一個淨朱扒。 嘩, 超正, 醃得超入味, 個朱仲有朱味, 不過因為係上海菜, 味道都係偏甜, 炸得脆得來仲有好多肉汁。仲有一個雞C粉皮, 一般啦, 雞C無咩味, 雪味什濃。食物真的很有水準, 只是地方有一點點窄, 另一驚喜係, 依到收信用卡, 仲要接受AE!!
點了家常魚頭, 嘩, 一大個魚頭, 每個人都有一隻碟放骨, 醬汁用豆瓣醬煮成, 一點點的辣, 魚頭炸得透, 連骨頭都炸得很脆, 可以食埋. 配菜有很多冬菇, 筍, 青椒。 奶油津白, 嘩, 好奶, 好似食緊西餐咁, D菜煮到好入味, 不過唔好處就係D菜煮到淋曬 -_- 而且依個菜要有飯一齊食先會中和0左D咸味。 每枱都有一個朱扒菜飯, 我地唔想食飯嘛, 就點了一個淨朱扒。 嘩, 超正, 醃得超入味, 個朱仲有朱味, 不過因為係上海菜, 味道都係偏甜, 炸得脆得來仲有好多肉汁。
仲有一個雞C粉皮, 一般啦, 雞C無咩味, 雪味什濃。