2019-09-10
4個中意食麻辣火鍋既朋友一聚,係灣仔揀左呢間麻辣火鍋店,點解?未入去都已經比佢既香味吸引住,真係聞到都流口水。2個湯底,雖然中意食辣,但都要中和下。1,重興麻辣大紅鍋,話明食麻辣火鍋呢個湯底必點,但大家留意,中意食辣同食唔食得辣係兩回事,我地叫小辣都好辣。2,松茸鍋,呢個湯底本身好甜,好往菇味,佢地店推薦未食之前飲左湯先,但我話你知冇湯佢地都係加湯唔係加水,我地基本上由頭飲到落尾。調味料都係火鍋既靈魂,我一般食都係落大量蔥,香菜,麻油,醋或醬油。爽滑牛肉牛肉好滑,就算滾耐左都唔會老,大小岩岩好,口感一流。餃子拼盤有2款, 韭菜,蝦肉,皮唔太厚,料夠多唔會靜係食皮既感覺。碼頭三寶毛肚,鵝腸,黃喉,三樣都非常新鮮,平均滾10至20秒就食得,又爽口又美味。鮮泡椒田雞佢原隻田雞新解牢,夠肥味,加上泡椒酸辣味入哂落啲肉度,食落口有幾層味道,非常豐富。手工墨魚滑墨魚味濃,爽口彈牙重慶酥肉呢個本身都已經熟左,超好味,佢係炸左既豬肉加上唔同既調味粉,唔會太熱器。南瓜餅食左咁多辣野都要中和下食啲甜點呢個南瓜餅係靜用南瓜做出黎,咬入去都係車瓜容,唔會過份甜,食完一舊又想食一舊
2個湯底,雖然中意食辣,但都要中和下。
爽滑牛肉
牛肉好滑,就算滾耐左都唔會老,大小岩岩好,口感一流。
餃子拼盤
有2款, 韭菜,蝦肉,皮唔太厚,料夠多唔會靜係食皮既感覺。
碼頭三寶
鮮泡椒田雞