餐廳: 茶園
資訊:

2013-09-25 2717 瀏覽
好耐都無食過自助餐,所以今次食豪啲,揀間貴的。呢間酒店的自助餐,食物的款式唔算多,但係優勝在佢地有好多自家製的野食,仲有人地唔會係自助餐出的貴價食品。自家製的食品,你一定以為我熱葷,但係唔係喎,佢地自家製的係雪糕,有sorbet仲有一般的雪糕,佢地的雪糕一共有7款,有蘋果雪芭,雜莓薰衣草雪芭,芒果雪糕(無糖),藍莓乳酪雪糕,瑞士朱古力雪糕,菠蘿雪糕及黑加倫子雪糕。  我最鍾意佢地的瑞士朱古力雪糕同黑加倫子雪糕,因為我本身好鍾意食朱古力而佢的朱古力又唔苦味道剛剛好,黑加倫子雪糕就唔係到到都有得食,而且佢的味道唔太甜帶少少酸,正。唔只係雪糕,佢地仲有自家製的朱古力,因為出面的甜品係唔會有一粒一粒的朱古力比你食,呢到有得食之餘仲係有分%的。由白朱古力開始到85%的黑朱古力都有得你食,最啱我地呢啲朱古力愛好者。 一開始就講咗咁多佢地自家製的甜品,而家講番下佢的特色食品,就係鵝肝,出面兩塊薄切都要$150,呢到係厚切仲要你任食,師傅係你面前煮,香氣撲鼻,仲有一塊煎香咗的蘋果伴住來食,味道清香濃郁,真係一食再食。除咗以上兩種特色野,佢地仲有白灼龍蝦,冷麵,羊排都係必食的。但係個魚生那部份就訊息咗少
好耐都無食過自助餐,所以今次食豪啲,揀間貴的。

朱古力

Foie gras pate with toasted brioche
除咗以上兩種特色野,佢地仲有白灼龍蝦,冷麵,羊排都係必食的。但係個魚生那部份就訊息咗少少,因為款式唔多,得4-5款,魚生新鮮但味道清淡咗少少。甜品就值得再講多啲,因為佢款式多,除咗自家製雪糕之外,仲有木桶豆腐花,廚師即叫即正的窩芙,當然唔少得啲賣見好靚的蛋糕啦。
冷麵
甜品
甜品
其實我真係好鍾意佢地的甜品,真係一分錢一分貨,下次儲多啲錢再食過。

2013-09-22
朱古力