2014-07-30
禮拜一同班同事勁OT到十點,想慰勞下自己,想打邊爐食好少少,又唔想去D飲食既場,去到尖咀厚福街差唔到盡頭,見有間上樓既火鍋店,四百蚊左右有四個碟野,仲包加一茶錢,價錢都算幾平。入到去,人唔多,可能因為新開張,所有設備都好新。重點黎啦,我地三個人,叫左個四百蚊個套餐,先黎頭盤,冰鎮豪三寶,冰底載住豬腸,又凍又脆,正!仲有鮑魚!不過我最鐘意都係梅酒大丁涼瓜,苦瓜有話梅味,好脆,好有口感,酸味味好醒胃。根住黎個辣雞鍋,我叫左小辣,但都已經好辣,超正,有雲耳、黃牙白,愈浸愈好味,愈浸愈辣,雞好嫩又大份,加上鮮牛肉同菜籃,已經好夠我地三個人食,經理話牛肉係本地手切肥牛,唔係度度有得食,佢地好辛苦先搵到貨源,食落又真係新鮮D,牛肉好重。其實見到小炒有七折都想試下,不過雞鍋好好食,湯都好好飲,所以叫唔到其他小炒,下次再黎食小炒先。
重點黎啦,我地三個人,叫左個四百蚊個套餐,