2021-06-01 1233 瀏覽
係灣仔有2間好出名既西式麵包店. 除左BAKE HOUSE 仲有LE VAIN. 而LEVAIN 既法名文其實係解作sourdough 既意思.之前睇youtube 有講哩間既法包係差唔多最高分. 的確平時我都會係到買條法包再去隔離LQV 買返幾舊芝士咁享受一個法式生活. 佢既法包比平時既幼身, 但係佢個外表係好脆, 有少少酸香, 同時入面又好多氣孔好鬆軟. 用天然酵母做既麵包就係有咁既效果. 除左佢既法包之外, 入面仲有好多仲唔同既sourdough, brioche, 方包同好多好多平時好少見到既麵包. 真係大開眼界. 講返當日, 同老婆2個人分別叫左個chocolate citrus brioche, scone, latte and cappuccino. 職員會問你想要nutty 同fruit. 我地當日都係一致要nutty 口味既咖啡. Scone 外脆內軟, 入口鬆化完全唔似其他scone 入口會痴住晒. 而個brioche 就有淡淡既朱古力味同埋好清香既citrus 係到, 2者唔會搭味, 同時甜度適中. 而個餅底係有少少牛角包一層一層既效果, 食落有層次. 2個人享受

我地當日都係一致要nutty 口味既咖啡.
2個人享受左一個休閒既中午.
其實想食西式麵包, Levain 真係一個好既選擇. 而佢既品種真係好多. 如果對西式麵包有興趣既朋友不妨留意下.
起碼唔洗等位先啦.
2021-05-29