2018-03-01 2056 瀏覽
對於只有一日full day假期🌚嘅草根姐姐嚟講🤦🏻‍♀每個星期日都好珍貴,Holiday就係要好好享受一下🥂所以草根是日去咗一間上環Cafe,享受下Brunch Time😴牛角包🥐食得多,草根係勁中意食😍所以睇ig 見到Fast Gourment 出左2款新嘅流心牛角包,即時衝嚟試一試😚假日走在中環街道間總有種悠閒寫意店面裝修得好有格調,未食已經好有好感由於牛角包需要烘熱,期間我地點左2杯飲品邊飲邊等。Return Black ($40)(Return Coffee’s Signature Soya Drink in Black Sesame Flavor)Return Black呢款☕️係特別為唔可以飲咖啡嘅人而設嫁🤫👏🏻其實入面包括黑芝麻&豆奶,原本草根妺妹幻想味道會好似好濃好傑嘅芝麻糊咁🤦🏻‍♀️但其實唔係嫁,係豆奶中品嚐到淡淡芝麻香🤤味道都唔錯嫁,仲要原來一粒糖🍬都冇落過,係靠豆奶本身嘅甜味👍🏻完全係又靚又健康嘅選擇!White Charcoal ($55)除左Return Black必叫,草根另一杯叫左店員俾意見,佢知道我地中意影相,所以就推介左呢杯😚特別係成杯水墨畫咁,最初飲

假日走在中環街道間總有種悠閒寫意

店面裝修得好有格調,未食已經好有好感

由於牛角包需要烘熱,期間我地點左2杯飲品邊飲邊等。

Return Black ($40)

Return Black

White Charcoal ($55)

除左Return Black必叫,草根另一杯叫左店員俾意見,佢知道我地中意影相,所以就推介左呢杯😚特別係成杯水墨畫咁,最初飲覺得味道清淡d,點知搞勻後原來🥃咖啡味特濃!
White Charcoal
White Charcoal

期間聞到好香嘅牛角包味,好明顯美食己經準備好啦~

Homemade Lobster Bisque ($42)

新款牛角包係一鹹一甜,鹹嘅係龍蝦湯味牛角包🥐牛角包外層做得非常鬆脆,食落好輕型,仲一口D都唔油膩,令人完全冇罪惡感🌿切開流心到不得了,龍蝦湯味出眾,加上牛角包上嘅芝士,好味之餘唔會令人感到膩口🤫老闆娘同草根講佢地係製作過程中用咗CO2,令🥐鬆脆之餘,仲做到澎拜嘅流心效果🌋令覺得草根好有驚喜呀😍

Homemade Lobster Bisque

Salted Caramel Espresso ($28)

除左龍蝦湯牛角包,甜版嘅海鹽焦糖咖啡🥐都係新產品🍴同鹹版一樣外層好鬆脆但中間勁流心,完全冇因爲流心餡而令到個包變軟變濕💛😚大家唔洗驚焦糖味會太甜,因為呢到所有野調味都剛好,唔會好濃好膩👍🏻❤️反而可能因為呢個牛角包有咖啡同海鹽味做中和,帶出淡淡咖啡香☕️!草根姐姐超級中意😍,草根👧🏻👩🏻quota唔多,所以要食精品美食,對呢間Cafe嘅食物同印象好滿意🤤

Salted Caramel Espresso

Afternoon Tea Set ($68)

(62°C慢煮流心蛋配黑松露、吐司條、真空慢煮雞胸撻、Crème brûlée)

由於食左2款牛角包都好好食,為食嘅草根覺得一場嚟到,一於叫多樣野試下~
呢款Tea set都係新出嘅,2款鹹,一款甜,加多$14仲可以加配Cheese Cake 🍰 慢煮菜式係 Fast Gourment 嘅拿手好戲,所以Tea set都加左慢煮元素。
62°C慢煮流心蛋配黑松露
蛋黃煮得岩岩好,可以自己拮穿佢真係非常治癒❤️蛋黃非常流心,蛋白依然保持嫩滑,可以用嚟點吐司🍞,再配上黑松露,不錯不錯!
真空慢煮雞胸撻
聽老闆娘話係將雞蓉打成mousses 再唧落酥皮入面,味道還不錯,但相對其餘兩款特色冇咁大❤️🙊
Crème brûlée
呢到Crème brûlée令草根覺得好有驚喜😍😍!! 店員會整熱♨️佢地話熱食最正。果然熱辣辣既Crème brûlée食落嫩嫩滑滑的,食過咁多間,呢到真係稱得上係又滑又香😋絕對係我地食過最正嘅🔝。特色係底層仲有藍莓果醬🍇,令味道更加豐富。成個甜品都只係帶點微甜,食落感覺好舒服,一d都唔膩~
Afternoon Tea Set

同老闆娘傾談期間得知餐廳只賣佢地中意嘅野,所以冇可樂賣,同時所有餐點都注重健康,唔會好甜好漏。知道有部份人唔飲得咖啡,所以係外國引入左杏仁奶取代。老闆娘見我地有興趣仲俾左少少整熱左嘅我地試,味道帶微甜同有微微杏仁味,暖暖地飲落好舒服。呢一種用心經營嘅cafe對草根總係有種吸引力,同所有野都一式一樣嘅連鎖餐廳多左份獨特性,呢樣都係cafe最引人入勝嘅地方
呢一間一定要再嚟,絕對係草根嘅私心推介

杏仁奶
Return Black