餐廳: 上海弄堂菜肉餛飩 (綿發街)
資訊:

2017-06-23 43 瀏覽
上海弄堂幾年前同屋企人食過中環歌賦街分店,網上見到原來有4間分店,中環,灣仔,天后,跑馬地。除左馬場我都未去過跑馬地周圍,媽咪間中學系附近,佢又好耐無來呢邊,今日就帶佢來食上海菜,系禮頓道搭叮叮去好方便,(想當年叮叮學生價系1角)嘩好平呀,不過而家都系$2.3,好中意坐叮叮吹住自然風去睇風景,到行人過路燈的時候綠色人像會發出聲響,那時候可以坐著聽下呢d聲~又唔洗趕過馬路,是香港特色呀。落左叮叮行2~3分鐘就到。食上海菜緊系食個麵/菜飯加d小食*全日供應 一人套餐$98,(小食)涼拌小黃瓜,開胃陳醋加辣椒,陳醋顏色,味道已入哂青瓜,酸酸辣辣好味(主菜)醬燒茄子(素)配菜飯,好中意呢個醬燒汁,茄子入哂味勁香濃,軟硬度剛好,好怕食太淋或太生既茄子,用毛豆代替肉碎。好大碗菜飯,平時小食菜既我好中意食菜飯,菜比例多,唔會好油,正。*全日供應 一人套餐$98,(小食)菜肉餛飩(4隻),菜肉好新鮮,感覺是剛剛做好餡再包,餛飩皮好大塊好大舊呀。(主菜)回鍋肉菜飯,較乾身既回鍋肉,夾埋吸哂香辣汁既椰菜同青椒好快就扒哂碗大菜飯。解辣清甜濃豆味豆漿$14
食上海菜緊系食個麵/菜飯加d小食
解辣清甜濃豆味豆漿$14