2022-10-15 1667 瀏覽
2022年10月9日 星期日今晚難得可以同老婆去九龍灣欣賞舞台劇,去之前我哋就係觀塘食個飯先,咁岩係網上面搵到呢間餐廳餐廳位於工厦之中,但去到先發現原來有分室內同室外區域,室外空間更大同裝飾得更有情調,有好多燈掛左係出面,仲可以招呼埋寵物添餐廳選擇俾客人用自助點餐,掃個QR code就得,十分方便,有好多唔同嘅菜式可以選擇,而且價錢唔算太貴不過當中最吸引我嘅係門口見到呢一張海報,寫住有巨型豬扒跟薯菜,淨係睇圖片都覺得好震撼,所以忍唔住叫咗一份,另外再叫多一個主菜同小食等咗大約10分鐘左右,新鮮熱辣嘅小食拼盤就嚟到,有nachos、炸泰式魚餅、炸雞、炸洋蔥圈同燒菠蘿,仲有三款唔同嘅醬汁可以點,分別係茄汁、沙律醬同泰式辣醬,魚餅咬落去好彈牙,有少少辣,如果點埋泰式辣醬一齊食更加惹味,而洋蔥圈炸得好香脆,粉漿唔算太多,炸完之後食落去都唔覺得太過油膩最驚喜嘅係燒菠蘿,因為燒得好香又夠甜,應該食完主菜之後先食就更加好跟住有飲品黎到,呢個係阿婆的秘密,其實係蘋果沙冰,賣相好靚,杯上面插住蘋果片同藍莓,飲落去既清甜又冰涼,蘋果味十分突出,正好可以解去小食拼盤既油膩感老婆就要左季節限定嘅”唔好咁忙”,
2022年10月9日 星期日

老婆就要左季節限定嘅”唔好咁忙”,其實係芒果加西米,芒果酸酸甜甜幾開胃,飲落去好清涼,而且份量都唔少,解渴一流

到咗期待已久既主菜出場,係巨型豬扒配薯菜,塊豬扒真係好大塊,仲大過我塊面,而且煎得好香,切落去啖啖肉,兩個人食足夠有餘,因為好厚身,至於配菜都好豐富,有新鮮嘅燒青瓜同燒蕃茄,燒完之後都仲有好多汁,薯條又夠香脆,黑椒汁同茄汁仲可以分開上添,唔怕味道過濃

最後甜品我地點左士多啤梨乳酪瀑布蛋糕配雪糕,當膠板一拎開既時候,士多啤梨乳酪就真係好似瀑布咁流晒落去下面嘅蛋糕到,打卡一流,而且味道都唔錯,酸酸甜甜咁,咁會太膩,配埋雪糕一齊食味道更加豐富

最後埋單$600有找,無論環境定係食物嘅質素都唔錯,下次一定會再嚟試其他食物!!
2022-10-09