2024-07-30
香港人一年四季都咁中意打邊爐, 今晚同幾個朋友仔都突然邊爐癮起, 去左位於銅鑼灣嘅街頭火鍋!!!原來E間火鍋店有唔少明星幫襯過, 就連周董JJ周興哲等等都係座上客, 真係坐坐下分分鐘都撞到巨星!!!餐廳環境乾淨企理, 街頭風裝潢相當有特色, 車車最喜歡就係地盤果個area, 打卡幾正嫁!!食物方面, 用料新鮮, 而且大大碟好有誠意, 今次點左雙拼湯底花膠雞湯拼喜勝沙爹湯, 唔係講笑, 一嚟先整番碗花膠雞濃湯是常識吧, 鮮味十足, 膠質豐富好滋補! 喜勝沙爹係一個混合多種醬料既湯底, 沙嗲味道濃郁, 但又唔會好辣!佢地嘅火鍋配料選擇十分多, 而且有d更係出面無嘅, 最正仲有平時出面嘅街頭小食好似豬大腸/燒賣/魚蛋!!! ✨️本地手切牛打邊爐必點嘅手切牛, 今次食左牛頸脊同抓邊, 牛味香濃, 口感肥嫩而有彈性✨️茅台新鮮牛頸脊抓邊店員會先將一杯茅台倒入牛肉再攪拌, 就咁睇住都已經覺得好奢侈!!! 牛肉肉質爽口, 食落仲帶啖啖酒香好好味!✨️極品第一刀梅頭第一刀係車車最愛嘅部分, 無論點煮都係無得輸! 肉質腍軟, 脂肪均勻無筋, 爽口煙韌, 肉味香濃✨️梅菜豬肉丸拼蝦丸自家製嘅手打丸大大粒好足料,
✨️本地手切牛
✨️茅台新鮮牛頸脊抓邊
✨️極品第一刀
✨️梅菜豬肉丸拼蝦丸
自家製嘅手打丸大大粒好足料, 梅菜豬肉丸食落鮮香帶梅菜甜味, 真係好似食緊梅菜蒸肉餅咁, 重點係一d都唔咸好好食, 蝦丸爽彈甘甜好出色
✨️墨魚丸
平時少食丸嘅車車, 今晚都算食得幾多, 墨魚丸同樣肉質爽嫩, 足料彈牙, 配沙嗲鍋一流
✨️新鮮雞子
質地相當柔軟, 一咬即破, q彈味美
✨️炸品三寶(豆卜/炸魚皮/魚腐)
✨️什菇拼盤
✨️黑柏葉