呢日繼續喺葵涌覓食,又畀我發掘到一間地道川味平民食店「朱敏記小廚」!聽講呢間餐廳午市成日都大排長龍,咁啱最近天氣有啲涼,都想食下辣嘢,所以就揀咗呢間~ 「朱敏記小廚」主打川菜,無論係酸菜魚、烤魚、小龍蝦、麻辣乾鍋定係各類鑊氣小炒都應有盡有!一入到餐廳就聞到好大陣辣椒嘅香味,超刺激食慾! 🧡老壇酸菜魚($138)酸菜魚湯底好金黃色,多油,多酸菜,入口唔會好刺激,偏鹹辣,少少麻,就算唔係好食得辣嘅朋友仔應該都可以接受到!魚肉用油灼過,大塊結實,無骨易食,份量好多!配菜有娃娃菜同紅薯粉,份量同樣好足! 🧡小炒皇($98)小炒皇都好大碟,有炸魷魚、蝦乾、果仁同韭菜花!炒得好夠鑊氣,收汁收得夠乾身,食落好香口!唯一有少少美中不足就係唔夠熱,如果係即炒起應該會更好食! 🧡桂花糯米藕($58)見桂花同糯米藕片呢個配搭幾特別,所以就嗌咗嚟試試~糯米藕片口感煙煙韌韌,味道甜甜地,充滿桂花香,超級解辣,都幾特別!

🧡老壇酸菜魚($138)

🧡小炒皇($98)

🧡桂花糯米藕($58)