2018-06-17 5552 瀏覽
今日同男朋友仔喺銅鑼灣行完街👫👫,大家都勁肚餓,突然唸起同事早前有推薦過”來一鍋任食火鍋”,地址喺: 銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓2樓.... 睇Google Map位置有啲唔準確,好彩朋友有提過,記得喺聖安娜餅屋嗰邊😅😅,所以我哋好快就搵到喇!我地立即上去睇下walk-in 有無位,當然17:35...但上到去已經有人剛坐底,侍應話六點基本上Booking 都full 得七七八八, 好彩仲有兩位🤗🤗,即刻入得!yeah!!!💃🏻💃🏻裏面環境唔錯喎,座位設計大多數都以卡位為主,舒適度高同埋私隱度高!👍👍👍因為一般出邊嘅任飲任食打邊爐都係圓枱,枱與枱之間非常狹窄,環境擠迫。反而呢度卡位同好寬敞,我哋兩個人都可以坐卡位,卡位應該夠六人坐!第一次任飲任食打邊爐食得咁舒適,呢一個要讚!😎😎🤩🤩好,講返食物....一坐低就見到有10款湯底選擇,選擇困難症又係時候發作!😜🤪有辣有唔辣,養生鍋,記得包括有: 酸菜卜卜蜆鍋、冬瓜白肉卜卜蜆鍋、四川麻辣野菌鍋、湖南香辣牛坑腩鍋、麻辣雞干鍋、胡椒豬肚鍋、印度椰子雞鍋等等,最後我都係決定問侍應,邊個鍋係你地既推介?🧐侍應推介,招牌湯底花膠螺頭雞鍋,侍應話係用西

侍應推介,招牌湯底花膠螺頭雞鍋,侍應話係用西非螺頭、豬骨、花膠,加大量雞件每日新鮮熬製而成,強調真材實料,無添加味精,講到咁吸引當然要試一下!🤤🤤😋😋

火鍋好快就上枱,上枱嗰陣時,我又忍唔住嘩一聲!因為成個鍋都滿晒食材,好多花膠,大大塊!比較大豬骨肉,好多螺頭,大量雞件,呢件仲要基本上都係雞脾部分,所以雞件雞肉好滑一d都唔鞋口 !🤩🤩最估唔到嘅係,除咗花膠有淡淡濃厚嘅膠質,螺頭肉真係要讚一下,非常鮮甜,新鮮同埋淋身,成個煲有成10至15粒螺頭,最後我清晒的,太好味了!👍👍只係食湯底都可以飽三成!😆

入正題,我哋食嘅係海鮮任食邊爐,海鮮係每位上的,有龍躉片,鮑魚,大帶子,新鮮海蝦,青口、象拔蚌、扇貝等等,全部都好新鮮,鮑魚仲郁的,淨係食呢一碟海鮮已經回本了!好正吖!😽😽
跟住仲有都唔停得口的手工雲吞,水餃,韭菜餃,豬肉釀鮮菇等等,餃類全部都好香口,有質素。而丸類有手打牛丸、墨魚丸同豬肉丸,所有丸類都好新鮮同彈牙!👍👍

跟住上枱嘅繼續我都忍唔住嘩嘩嘩!👏🏻👏🏻👏🏻
點解,大家睇下張相就知道,唔知點解響鈴係長過成個鍋的闊度,極度誇張,仲要係新鮮炸起,上枱嗰陣仲一股熱氣!跟住魚皮上枱又係咁長,一樣非常脆口,邪惡到不得之了!😹

另仲有手切安格斯牛,呢個真係冇得頂,牛有濃厚牛味,口感非常好,好味!🤤🤤
基本上食完以上呢推,我哋兩個都已經飽左七成了,跟住我地再食咗一轉,肥牛,花枝片,脆肉腩,蘿蔔片,豆腐,皇帝菜,豆苗,粟米同蓮藕,跟住已經十成飽,要捧住個肚食唔落投降了!🤐🤐

好少見到任飲任食邊爐會用咁高質素嘅食材,我同男朋友仔都覺得呢一餐好滿足,難怪成日都滿座,會同其他朋友仔再嚟食過!👬👭👫👬👭👫

提一提,呢度除咗各式汽水,韓式啤酒任飲之外,仲有紅酒白酒任飲,啱晒飲酒朋友 !🍻🍻🥂🥂🍾🍾🍶🍶🍸🥃

花膠排骨螺頭雞鍋
安格斯牛