2012-09-18
Auntie宴客,請好友及晚輩食半價美味粵菜:珀麗酒店內之「珀麗心軒」。酒店地點其實巴士,小巴,地鐡,電車,乜都到,不過如果小肥唔係同人肉地圖大肥爸爸一齊黎,真係未必會搵倒,因為都幾隱蔽下。聽auntie講,喺度食飯可以享有兩個鐘頭免費泊車優惠,無奈XO當晚有意飲酒,所以為安全起見都係決定搭的士!小肥都係第一次見倒一間酒店中菜餐廳以全男班黎招呼客人,感覺頗為意外。大家千奇唔好意為佢地會好粗鄙呀,因為佢地每一個都好有禮貌,態度亦好誠懇,而且仲溫文過好多酒店姐姐仔架,酒店真係好有眼光!Auntie一早叫哂餸,其中幾款係心軒o既招牌菜,由小碟到甜品佢都精心挑選過,希望大家喜歡: 涼伴木魚豆腐:埋位第一樣上枱o既小食,唔係我埋單,所以唔知係咪免費。豆腐小辣,好野味,大家都好啱食,食完一碟再叫佢黎多碟。 海苔香酥金菇菜:依款小碟好有特色,亦做得非常出色!首先,個餸做得好似薯片咁香口乾脆薄身,送酒一流!再者,唔講真係食唔出個炸物係由金菇做o既,因為個金菇菜完全唔黐牙,又唔韌,真係妙極,妙極!哥哥仔解釋話「金菇菜」其實係指金菇加紫菜所炸製成之菜式,經師傅鑽研過認為此乃金菇之最佳食法。XO仔其實好驚食