2020-05-08 1733 瀏覽
疫情關係,依家唔少酒店自助餐都暫停,Forte亦都唔例外,晚市最近就改為主打Set dinner形式!仲有做緊七五折優惠,價錢都相當抵。$300左右,可以食酒店級食物,相當吸引。酒店為確保衛生,門外有消毒噴霧機,客人消毒後可避免將細菌帶入餐廳,大家都食得安心啲!晚市套餐包括:麵包、刺身盒、冰鎮海鮮、沙律、餐湯、主菜、甜品、咖啡/茶。刺身拼盤包括:吞拿魚、甜蝦、三文魚、希靈魚等。三文魚好肥美,厚切得來啖啖肉。甜蝦都好鮮甜,整體刺身嘅質素都唔錯。冰鎮海鮮盤:蟹腳、小龍蝦、蝦、青口、鮑魚、翡翠螺、蜆等。最愛蟹腳,蟹肉鮮味十足,帶有海水味。鮑魚好爽彈,點埋佢個泰式酸辣醬都幾惹味!仲有佢哋嘅下都好爽口,非常之新鮮,讚!然後到沙律,沙律菜好fresh,配上南瓜,都幾清新。主菜方面我地加$200點了宮崎A4和牛西冷扒,及紐西蘭頂級羊扒。宮崎A4和牛真係超級好味,油香滿滿,入口即溶化,質素相當高,點左medium rare,牛扒生熟控制得好好,粉嫩嘅顏色相當吸引!紐西蘭頂級羊扒亦都相當滿意,好厚切,而且烹調得非常軟腍,保留大量肉汁,juicy至極!食完主菜已經相當爆,最後嚟埋個甜品拼盤,果然人有兩個胃

然後到沙律,沙律菜好fresh,配上南瓜,都幾清新。

食完主菜已經相當爆,最後嚟埋個甜品拼盤,果然人有兩個胃!一個胃是用來吃甜品,非常滿足!