2019-05-09
成日出尖沙咀玩,玩完就係商場入邊隨便搵間有BB櫈既餐廳食飯就算,食都食到悶~~今日朋友話唔係商場食,話有間好好食既餐廳一定要去~~上到去除左有好重要既BB櫈,仲有顏色筆🖍同鴨鴨🦆畫紙~~我仔坐低左就好開心咁油油油~~店內環境,好清靜,又夠光猛油左一陣,有個姨姨話我仔有份兒童餐唔駛錢~原來4歲或以下小童於古琴雅苑參與填色遊戲,即可享用免費兒童餐一份。明正言順既呃飯食😜😜~~份兒童餐都幾多野食喎~~🧸醬爆肉絲伴荷葉包🧸上湯浸小棠菜🧸杞子桂花糕🧸冬瓜薏米水咦,有齊哂各種營養成分,而且大廚仲特登減糖減鹽,就番寶寶們既味道~~好貼心喎❤️至於大人一枱人最怕諗食咩,所以食Set 就最好架喇~~於是就揀左個 8人餐setA ~~大家都話好抵食,折完一人100蚊到~~⭐️花雕醉雞 - 個花雕酒味好香,雞又夠淋⭐️雞絲粉皮 - 麻醬好香濃,粉皮彈牙架⭐️松花皮蛋拌豆腐 - 豆腐滑嘟嘟,配埋皮蛋好夾⭐️烤北京填鴨(全隻)- 新鮮烤好係你面前切,真係冇得輸~~等食個時,又有表演睇,認真唔錯~~原來隻鴨係北京運過黎,隻隻都約4斤重,絕對唔係用普通貨~~更加期待首先切左最珍貴既鴨胸皮,介紹個個人話叫一口酥~~堅正,脆卜卜
店內環境,好清靜,又夠光猛
🧸醬爆肉絲伴荷葉包
🧸上湯浸小棠菜
🧸杞子桂花糕
🧸冬瓜薏米水
⭐️花雕醉雞 - 個花雕酒味好香,雞又夠淋
⭐️雞絲粉皮 - 麻醬好香濃,粉皮彈牙架
⭐️松花皮蛋拌豆腐 - 豆腐滑嘟嘟,配埋皮蛋好夾
⭐️烤北京填鴨(全隻)- 新鮮烤好係你面前切,真係冇得輸~~等食個時,又有表演睇,認真唔錯~~原來隻鴨係北京運過黎,隻隻都約4斤重,絕對唔係用普通貨~~更加期待首先切左最珍貴既鴨胸皮,介紹個個人話叫一口酥~~堅正,脆卜卜而且油脂豐富~~加埋佢個自製蜂蜜黃梅醬,超得~~
⭐️宋嫂鮮魚羹 - 鮮味到要追住飲~呢個有魚肉又有湯,鮮味無窮
⭐️金銀炒鱔糊 - 色香味都有齊~~要清碟喲~~
⭐️醬爆肉絲 - 兒童餐都有,但呢個係濃味版,有微微的辣味,好食~
⭐️和菜戴帽 - 其實即係菜菜黎~~有蛋皮係面~~
⭐️古琴鴨肉炒飯/ 雪菜肉絲炒年糕 - 炒飯粒粒架,加埋鴨肉好香呀~~夠哂味道
至於炒年糕就比較清,年糕夠煙靭,但又唔係擦子膠咁~
食完正餐,重要叫埋甜品 ,難得可以放肆~~ 佢點左平時較少有既 腰果露,烤腰果味好香呀,冇燶味,又唔會過甜;仲有炸波波(高力豆沙)、紫米露、羅漢凍⋯⋯羅漢凍原來係用羅漢果煲完變成既Jelly黎,仲配埋桂花糖漿,甜甜地咁~~食到個肚就黎裂,但太好味,下次要再食過