2020-10-28 14 瀏覽
和朋友簡單食餐飯,選址觀塘呢間鴨仔冰室,佢係一個商場裏面嘅地下,周圍有唔同嘅食肆,冇實質嘅四埲牆所以感覺就比較開陽,周圍都好多鴨仔ICON,尤其是收銀位置掛住嗰隻大黃鴨,好搶眼。晚餐有15款選擇,有$60至$158不等,大部份可以配飯/意粉/薯蓉/薯條,包沙律或餐湯及餐茶。今日嘅餐湯係羅宋湯,煮得幾濃味,帶微辣,都唔錯。我哋分別都叫扒餐,一個鴨仔鐵板雜扒和鐵板西冷牛扒,雜扒嘅份量真係多到嚇死人,有豬、牛、雞和司華力腸,超豐富!相比之下我個西冷牛扒得一塊牛就孤單得多😂😂,不過size都相當大。雖然塊西冷唔算超級靚,微微有點鐵板燒嘅焦味,肉質都算不過不失啦!仲有好多雜菜配料添!我哋嘅扒餐本身揀咗配薯蓉和意粉,通常都係放埋喺個鐵板度一齊上,不過呢度係另外一個碗上,可想而知份量係有幾多!薯蓉我就冇試,不過應該都OK嘅,至於意粉就係茄汁意粉,這種熟悉嘅味道令我想起細個喺快餐店食意粉嘅情景。其實連埋呢個啡色沙發和紅色格仔枱布,成件事都好懷舊,唔怪得知佢叫自己做冰室。呢度嘅服務亦都唔錯,除咗好細心預備紙口罩套俾你,侍應仲不時會過來加水,以呢度嘅食物價錢黎計,服務真

今日嘅餐湯係羅宋湯,煮得幾濃味,帶微辣,都唔錯。

有豬、牛、雞和司華力腸,超豐富!

呢度嘅服務亦都唔錯,除咗好細心預備紙口罩套俾你,侍應仲不時會過來加水,以呢度嘅食物價錢黎計,服務真係超晒班。