2015-11-15
想食韓國燒烤,但又唔想食逐碟遂計既貴價肉,又怕放題既質素差咁尖沙咀既高麗軒就完全滿足到我啦! $208就食到餐單上面既野食,有燒烤材料,又有熟食選擇,當然唔少得任食既汽水,加多$38仲可以食到其他特別推薦既菜式添。我地梗係唔汁輸,加埋拉(有海鮮食喎)同其他韓國餐廳一樣,高麗軒都會為客人提供前菜,五款前菜包括泡菜、豆角、豆卜、青瓜、芽菜和菠菜,味道唔算太辣,適合普遍既香港人,酸酸辣辣既前菜令人開胃,為主菜掀開序幕。特別推薦既皇者牛排骨果然冇推薦錯!脂肪比率尚算均勻,薄身既厚度方便燒烤,呢款係肉眼扒,脂肪分佈較牛排骨多,肉質唔鬆散,有牛味 (可見貯藏方法及新鮮程度比旺角等連鎖韓燒店更勝一籌,價錢仲要差唔多)如果怕油膩仲可以配埋生菜一齊食,可以跟返韓國傳統放埋泡茶落去食,香口既牛肉、微辣既泡菜同清新既生菜絕對係天作之合。帶子一碟平均有十多隻,份量充足,肉質唔會好散,適合燒烤,燒耐左都唔洗驚佢散開一舊舊,味道方面,餐廳用左蒜蓉調味,但都唔會蓋過帶子本身既鮮味。鐘意食海鮮既我又點會錯過什錦海鮮拼盤呢,入面包括扇貝、 青口、 帶子、 蝦、魚柳、魷魚,肥美同大大隻既海鮮大大提升左食慾,扇貝大大粒,
又怕放題既質素差
有燒烤材料,又有熟食選擇,
當然唔少得任食既汽水, 加多$38仲可以食到其他特別推薦既菜式添。我地梗係唔汁輸,加埋拉(有海鮮食喎) 同其他韓國餐廳一樣,高麗軒都會為客人提供前菜,
味道唔算太辣,適合普遍既香港人,
酸酸辣辣既前菜令人開胃,為主菜掀開序幕。 特別推薦既皇者牛排骨果然冇推薦錯!
脂肪比率尚算均勻,薄身既厚度方便燒烤,
脂肪分佈較牛排骨多,
如果怕油膩仲可以配埋生菜一齊食,
可以跟返韓國傳統放埋泡茶落去食,
香口既牛肉、微辣既泡菜同清新既生菜絕對係天作之合。
肉質唔會好散,適合燒烤,燒耐左都唔洗驚佢散開一舊舊,
味道方面,餐廳用左蒜蓉調味,但都唔會蓋過帶子本身既鮮味。
入面包括扇貝、 青口、 帶子、 蝦、魚柳、魷魚,
肥美同大大隻既海鮮大大提升左食慾,
扇貝大大粒,肉質結實
魚柳唔易散,掌握到燒烤時間,仲好滑 海鮮尚算新鮮,配合適當既燒烤時間一定會令人想叫多一碟!
除左海鮮拼盤,餐單仲提供左唔同既海鮮選擇,花甲就係其中一種,
最近身體麻麻,所以就叫左碗人參雞湯泥補補,
份量較大,宜與2-3友人分享 (唔好浪費食物!)
埋單每人大約250蚊,咁既價錢食到高質素既牛肉,
同埋任食海鮮,真係好抵。