2017-04-02 1358 瀏覽
住將軍澳區的人應該都深深體會到假日在商場人山人海的苦況。特別係星期日想去飲餐茶真係難過登天。小弟平時星期六日都會同屋企人去飲茶,等位都等左大半個鐘,更惶論諗住抵食。不過位於新都城三期有一間開左業好多年的茶樓反而無咩人去,星期日下午茶唔洗等太耐就有位。今日就同大家去試一試!入座後馬上睇睇有咩食,店家在星期日都提供多款特價點心,認真難得!黎到茶樓緊係要試一試佢地既燒味質素。明爐燒鴨湯瀨相當抵食,只要$15.8。起初都認為咁平應該無好野,點知一食落口先知大件事!燒鴨食入口,鴨皮脆卜卜,不似其他茶樓的特價燒味會鴨皮又凍又油淋淋。鴨脾位置鮮嫩多汁,香味四溢。瀨粉比較普通,但這價錢在其他茶樓相信只能吃到凍冰冰的叉燒粉。再來是沙薑鮮雞腳,沙薑很入味,相信花了不少時間烹調。雞腳炆得夠林,口感佳。炸雲吞水準就比較一般。外皮是夠香脆。但三隻顏色深淺有別,可能有部份是番炸過,味道一般。另外函料比較細隻,勝在價錢平,只要$11.8。咸水角係我最喜愛的點心之一,坊間好多咸水角都整到個外皮太薄,函料又太咸。這家店的咸水角就岩晒我心水,外皮香脆厚身,咬下去口感十足,脆而不韌。另外外皮甜味,配合豬肉函料,正好起了中和
明爐燒鴨湯瀨
沙薑鮮雞腳
鮮蝦炸雲吞
五香咸水角
咸水角係我最喜愛的點心之一,坊間好多咸水角都整到個外皮太薄,函料又太咸。這家店的咸水角就岩晒我心水,外皮香脆厚身,咬下去口感十足,脆而不韌。另外外皮甜味,配合豬肉函料,正好起了中和作用,既不油又不溜!
星州炒米
最後叫了一碟炒粉麵,試下師傅的功力。結果不負所望,炒米鑊氣十足,上菜時熱辣辣。另外,我最怕食到炒碎晒的粉麵,這家店炒好靚,米粉好完整。唯一是調味方面要再重手少少,味道有點偏淡。48蚊大大碟,抵!

新都城好多間茶樓,但好多大集團食物質素一般,等位等好耐,收費又貴,服務唔好。我個人就鐘意幫襯呢d小店,抵食又唔洗等咁耐。
2017-04-02
明爐燒鴨湯瀨