2017-10-01 225 瀏覽
一講起金鐘 pacific place,大家都會覺得喺度食飯好貴,但呢間喺PP入面嘅意大利餐廳Operetta係性價比超高!Sunday Brunch超超超抵食,$208就可以仼食頭盤同甜品,亦可另加$130加man course。我地兩個人只係加佐一客main course share。主菜 「玫瑰牛柳」,係意大利北部嘅名菜,牛柳非常嫩滑,肉味香濃帶有酒香,非常出色!強烈推薦一試!不過如果唔加主菜,一樣豐富,因為岀面antipasti嗰度都已經有唔少熟食,例如千層麵、乳豬、肉丸、焗茄子,絕對夠飽.。 冷盤仲有凍蝦、Parma ham、意式肉腸、salami、煙三文魚、海鮮沙律、水牛芝士蕃茄沙律caprese 、藜麥沙律、意粉沙律、巴馬臣芝士粒三文治等。食過幾間semi lunch buffet,Parma ham 都好一般般,但呢度嘅Parma ham有油香,配哈蜜瓜冇得輸。煙三文魚都煙燻得啱啱好,唔會太鹹。凍蝦都非常新鮮。甜品款式唔算特別多,但勝在每一樣都十分高質!呢個時候真係特別嬲自己個胃唔夠大呀,樣樣都好好食,好想食多幾轉,可惜頭盤食咗太多,食咗一round已經飽到不行! 甜品

我地兩個人只係加佐一客main course share。

甜品earl grey creme brulee、tiramisu chocolate tart、mango panna cotta、Cassis Sphere、chestnut mousse cake、Bergamot Milk Chocolate Mousse、Pistachio Pabana Cake、lemon tart.

特別推薦頭三款,earl grey creme brulee嘅伯爵茶香清幽淡雅,tiramisu chocolate tart上層有creamy嘅tiramisu配上下層脆口嘅撻底,口感好有層次;mango panna cotta芒果香突出豐富,panna cotta部分仲有奶香,質感滑溜。

飲品方面,有餐湯, Fruit Punch同沙冰。

我飲咗Fruit Punch,味道唔錯

諗住收山之際,職員竟然同我地講仲有homemade gelato可以仼點,有好多味道選擇。我點佐開心果同布冧味,好味好味!

呢個brunch真係太抵食喇,已經諗定下個月要再嚟食!