2020-04-05
晚餐本想一個人在公司附近吃點東西,逛了幾條街都決定唔到食咩。突然見到馬路對面有個招牌寫住生哥麻辣燙。平時成日經過都唔為意。鍾意麻辣嘅我真係岩晒。呢個麻辣燙好得意,先可以喺雪櫃揀你想要嘅配料,再揀一個面底。老闆娘就會幫你煮。煮好就會落啲花生蔥花甘,好香,佢哋啲花生都係特別啲㗎,好香脆。配料我揀咗腸仔,餐肉,娃娃菜,生根,四餸加面底$37,好平好抵食。因為麻辣燙係即拎即整,等佢整嘅期間我又忍唔住叫咗好大碗既牛雜$30,蘿蔔好入味。生菜魚肉 $12,蘿蔔絲餅 $10。蘿蔔絲批見到老闆即場現造,好得意😎,一絲絲嘅蘿蔔絲,拌入已調味的粉漿中,放在圓餅形勺子落油炸,炸到到成個餅嘅形狀。呢個懷舊小食,又叫炸油糍。真係唔係度度都有。炸到金黃色的外皮口感脆脆,內裡包著多汁鮮甜的蘿蔔絲。建議要沾點甜醬、辣醬,一大啖咬落去,超惹味!最後越買越多一於拎返公司同同事開心分享,一齊食
老闆娘就會幫你煮。
煮好就會落啲花生蔥花甘,好香,佢哋啲花生都係特別啲㗎,好香脆。 配料我揀咗腸仔,餐肉,娃娃菜,生根,四餸加面底$37,好平好抵食。
因為麻辣燙係即拎即整,等佢整嘅期間我又忍唔住叫咗好大碗既牛雜$30,蘿蔔好入味。 生菜魚肉 $12, 蘿蔔絲餅 $10。蘿蔔絲批見到老闆即場現造,好得意😎,一絲絲嘅蘿蔔絲,拌入已調味的粉漿中,放在圓餅形勺子落油炸,炸到到成個餅嘅形狀。 呢個懷舊小食,又叫炸油糍。
最後越買越多一於拎返公司同同事開心分享,一齊食