2025-01-23 0 瀏覽
今年跟家人提早食團年飯,呢次揀咗間喺佢哋屋企附近嘅酒樓,叫咗以下菜式: 豉油皇海中蝦配清蒸老虎斑仔 - 海中蝦新鮮彈牙,配以豉油煎香,味道不會過咸,係剛剛好,勁惹味,食到停唔到口。老虎斑仔蒸得剛剛熟,肉質嫩滑鮮味,加埋蒸魚豉油就好送飯。燒鵝 - $1菜式我哋揀咗燒鵝,燒鵝燒得皮脆肉嫩,呢個價錢食到高質燒鵝,好有驚喜。蜜桃冰梅骨 - 冰梅骨用上一字排,肥瘦相間,因外層已煎香,再加上酸酸甜甜嘅冰梅醬,開胃之餘,食落香口唔覺油膩,蜜桃雖是伴碟,但亦可解膩。蒜蓉粉絲蒸聖子 - 聖子新鮮爽甜,配上蒜蓉清蒸更係絕配,令香味大大提升,粉絲索晒所有精華,呢個組合無得輸。蟲草花燉龍骨湯 - 呢個湯除咗蟲草花,仲落咗茶樹菇,飲落好香菇菌味,用上龍骨就更加鮮甜,好味。紅豆沙 - 是贈送的糖水,但都是用心之作,紅豆沙少甜好足料,唔錯。

豉油皇海中蝦配清蒸老虎斑仔 -

老虎斑仔蒸得剛剛熟,肉質嫩滑鮮味,加埋蒸魚豉油就好送飯。

2025-01-13