2024-01-24
天寒地凍嘅日子,一碗白飯,兩個餸菜,一碗熱湯,唔知會唔會係你心水選擇?呢一晚嘅7點半,我從聯合醫院沿協和街走路到觀塘市中心,一路行,一路望下有邊間啲食物吸引我,終於畀呢間賣兩餸飯舖頭放起櫥窗位置嘅一盤口水雞吸引住,因為睇落色澤飽滿,非常新鮮,而我亦被西蘭花蝦仁呢個餸吸引住,雖然佢係暗啞無光,跟口水雞的色澤是判若雲泥,明顯是缺少油份,但由於我對西蘭花是情有獨鍾,所以仍會選它。由於天氣關係,餸菜即使再熱,回家已經變暖,先嚐一口蝦仁,雖則不是爽脆鮮甜,味道可以接受,至少不是發水蝦仁,已經收貨;西蘭花夠腍,但由於無油,味道明顯打了折扣;至於口水雞就……證明我眼光準確,肉質嫩滑,麻辣有致,非常美味;飯底亦粒粒分明,合格之作。附送的湯是清湯,湯中只有一嚿無肉嘅豬骨,並無其他,但飲落口似有薏米,有些少鹹味,勝在夠熱,反正係送嘅,就無必要深究。一盒盛載得滿滿而且味道絕對唔差嘅兩餸飯,加埋碗熱湯,只係收$30,自己煮都可能唔只呢個價啦!我就覺得係超抵,唔知你又點睇?