2023-01-12
今次介紹呢一間樓上鋪MOBIN主打西班牙菜 同fusion菜,擅長用不同國家的手法處理食物。網上睇過食評就覺得好期待試到餐廳出品嘅墨西哥卷同西班牙蛋餅 我同朋友聖誕後去,當時仲有少量聖誕裝飾。後來上網睇到聖誕果陣MOBIN個裝飾仲靚,超有聖誕氣氛!(有少少後悔未趕得切食😂)餐廳個環境幾舒服,好適合同朋友聚會食物方面,餐牌有好多特色菜式,係其他cafe少見 (例如:#餡餅、#蛋餅、香料燉牛肉炒飯)飲品都好豐富除了有咖啡、特硬仲有#mocktail 同 #cocktail我黎之前就想食物#wrap同#quesadilla味道就交比朋友揀呢餐飯我地今次試咗:-三文魚餡餅 (半份) ($88)-芝士捲餅 ($120)-MOBIN咖啡布朗尼甜脆餅 ($108)-Mojito ($75)-Espresso Martini ($75)✨ 菠菜苖煙燻挪威三文魚餡餅 $88/half餡餅餅皮煙韌又唔乾,餡料份量非常多。餅皮上淋上千島醬,又有牛油果醬同蕃茄莎莎醬伴碟,可以自選甜酸口味!小編覺得MOBIN好熟悉食物,將食材互相融合。通常食野多數會focus係主角(可能係牛肉、羊肉、魚),但呢度好識得玩配搭
餐廳個環境幾舒服,好適合同朋友聚會
我黎之前就想食物#wrap同#quesadilla
味道就交比朋友揀
呢餐飯我地今次試咗:
-三文魚餡餅 (半份) ($88)
-芝士捲餅 ($120)
-MOBIN咖啡布朗尼甜脆餅 ($108)
-Mojito ($75)
-Espresso Martini ($75)
✨ 菠菜苖煙燻挪威三文魚餡餅 $88/half
餡餅餅皮煙韌又唔乾,餡料份量非常多。餅皮上淋上千島醬,又有牛油果醬同蕃茄莎莎醬伴碟,可以自選甜酸口味!小編覺得MOBIN好熟悉食物,將食材互相融合。通常食野多數會focus係主角(可能係牛肉、羊肉、魚),但呢度好識得玩配搭,發揮所有食材嘅潛能,成碟主菜味道取得平衡,食材發揮團隊精神,比人食到一個完美組合!
✨ 洋蔥蘑菇芝士薯仔捲餅 $120
墨西哥捲餅賣百零蚊,感覺個定位同pasta差唔多。睇落個捲餅唔大份,但因為芝士好澎湃,食落好有份量。洋蔥味好突出,令其他餡料變得更香口。
至於甜品,我同朋友決定食d平時少見嘅甜脆餅
✨MOBIN咖啡布朗尼甜脆餅配雲呢拿雪糕 ($108)
一上枱就知道呢個甜品有料到,甜脆餅上面鋪上好多布朗尼蛋糕,最頂層雲呢拿雪糕,成個甜品撒上自製咖啡醬、朱古力醬。
單睇相,甜脆餅好似一個實心糕底,事實上甜脆餅個形態好似酥皮湯上的酥皮。甜脆餅硬身脆口,口感好特別,同其他配料好match!
✨一個甜品3種口感,超推介!✨
原本想叫杯靚啡襯甜品
最後都係抗拒唔到cocktail的誘惑
order 咗 ✨Espresso Martini & Mojito
味道絕對合格!估唔到cafe嘅cocktail都交足功課!
呢間餐廳食物非常有水準,提供的餐點都唔係大路野,值得再訪!
Mobin
#墨西哥菜 | #多國菜 | #AllDayBreakfast | #咖啡店
旺角洗衣街37號1樓
#食好西 #ADB #Mobin #quesadilla #spicedrice #bunuelos #hongkongcafe #spanish #omelete
題外話/補充資料:
見到閒日12-6點做咖啡放題