2022-12-01
約咗家姐收工一齊去咗食呢「麵屋神匠」,一間充滿日本風格裝修嘅拉麵店,進入餐廳就如置身於日本中。大大的落地玻璃,掛滿了一排又一排日本燈籠,遠遠已經非常搶眼。餐廳呈長廊形,一邊是單邊高枱,約六個座位。另一側是二人矮枱,約有十張枱。天花亦掛滿日本燈竉,色彩斑斕。去到5:40pm左右,未到晚餐時間人流不太多,而且仲係下午茶時段。《辛辣蝦湯拉麵》($73),蝦湯拉麵有好多櫻花蝦,配有半隻蛋、紫菜及义燒。湯底不算太辣,有蝦香味,麵軟硬適中。由於是下午茶,所以份量應該較少一點。《神匠蝦汁拌麵》($68),拌麵有一隻蛋、燒豚肉及櫻花蝦乾。我自己個人較喜歡,麵條食落更為煙靭有咬口,而且味道更香濃。另外,追加了小食。《日式炸餃子》($10/2隻)。細罐裝汽水跟餐免費,可以加錢升級日本梳打汽水或啤酒。下午茶仲免加一添。
另外,追加了小食。《日式炸餃子》($10/2隻)。