2016-05-09 2672 瀏覽
又到母親節,外母要食中菜,我梗係想食大排檔啦,但太太同外母會嫌地方唔乾淨,不過酒樓中菜總是欠少少獲氣,呢間中菜館又好好,雖然裝修唔靚,但小菜館地方都叫乾乾淨淨,我就最鐘意佢夠火喉,小菜特別好食。 先來炸墨魚餅,自家打成蓉再即叫即炸,好新鮮,外皮好脆入面夠彈牙,再點埋甜酸汁,十分開胃。 鼓椒炒蜆完全無沙,粒粒都好厚肉,個汁夠曬濃味,好新鮮好好味,每次來必點,個個搶住食。 蒜蓉蒸蝦好新鮮,好鮮甜,大量蒜蓉超野味,甜鼓油提升到蝦味,唯一缺點係細隻左d 有人話老人家先食苦瓜,咁除左我外母鐘意,我都可能就來成為老人家,因為我都好鐘意,我覺得甘而不苦,唔會整到太淋身有少少爽脆,鼓汁同苦瓜好夾,正 姜䓤蒸雞,隻雞超滑,個汁又係一絕,送飯食一流。 最後來個鼓油王炒面,味道依舊好味,有洋蔥有大蔥頭成個面都好香,但可惜今次無炒得咁乾身有點扣分,之前食過2次好夠味好乾身,好唔好食其實都要靠少少運氣,可能個廚琴日輸馬心情不佳所以失手,哈

姜䓤蒸雞,隻雞超滑,個汁又係一絕,送飯食一流。

2016-05-08
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
母親節