2017-12-17
之前受到朋友既邀請,一齊去食呢個聖誕節先出既套餐冬日套餐" ($438 / for 2-3人), 呢個餐原來係指定日子(12月22-26日, 31日及2018年1月1日)叫呢個套餐, 仲有聖誕禮物送架喎先黎餐頭盤小食有三文魚刺身啦, 質感柔滑, 每片亦有相當厚度, 有口感,有魚油味,不錯,朋友唔鍾意食魚生,所以比埋我食了~~另一味頭盤小食就係海南沙薑脆豬手, 沙薑咁架勢, 皮爽肉滑, 凍口感加上秘製醬汁既味道, 好重骨膠源,啱晒女士食~~飲品 方面,我叫左個🌴四季文昌椰皇🍸仲要係海南島新鮮直送 超甜超好飲👍🏻👅連椰肉都勁香 好有口感😋當我地差不多食完個頭盤,咁先黎個椰子雞煲先啦~~原味椰子文昌鷄(半隻). 皮下脂肪唔算多,湯底仲有幾塊椰子肉喎~~食落好清甜好好飲,仲要飲左幾碗先拾得打邊爐添~~呢個椰子雞既食法係先煮滾起椰子湯底, 之後再倒鷄件落去, 用枱上沙漏計時, 當完結時(7分鐘)就可以食得啦~~千萬不要煮太久,否則肉質可能會變老喎`~~~食落雞件好滑,唔會有肥膩既感覺~~再加上點上沙薑, 辣椒及青金桔既秘製豉油,原來青柑桔是海南特產,有開胃生津的作用之餘,更加可以提升鷄肉既鮮甜
先黎餐頭盤小食
👅連椰肉都勁香 好有口感😋
當我地差不多食完個頭盤,咁先黎個椰子雞煲先啦~~
食落好清甜好好飲,仲要飲左幾碗先拾得打邊爐添~~
千萬不要煮太久,否則肉質可能會變老喎`~~~
食落雞件好滑,唔會有肥膩既感覺~~
再加上點上沙薑, 辣椒及青金桔既秘製豉油,原來青柑桔是海南特產,有開胃生津的作用之餘,更加可以提升鷄肉既鮮甜味喎~~絕頂好食~~
我地揀左番茄麵包蟹配是日海鮮拼盤
咁打到咁上下就試一下蕃茄濃湯,加入去椰雞肉湯內,蕃茄濃湯超香,有好濃既蕃茄味~~
四季文昌今次以和牛作為今個火鍋配料的新寵,鍾意食牛牛既我必定要試下啦
先黎有安格斯牛小排,仲有黑毛和牛牛肩肉,
肉色靚仔, 脂肪分布比例亦好均衡,幾有牛味,肥瘦適中, 薄薄地烚幾秒就已經食得了~~
入口嫩滑, 肉味香濃, 不愧為黑毛和牛, 超正呀~~
安格斯牛小排肉質當然與和牛相比會有一段距離, 牛小排肉質帶點嚼口, 肉味都有, 配沙薑豉油一齊都係一個幾新鮮既味道~~
食左咁多肉,當然要食番D蔬菜啦~~一定要讚下呢個蔬菜籃~~
蔬菜籃非常豐富,入邊既瓜菜既種類有好多、油麥菜、和娃娃菜,南瓜、生菜,吸收了湯底的味道,清甜又美味
仲有個菇菌籃內有雞髀菇、冬菇、金菇等等,鍾意食既朋友一定好滿足~~
呢個套餐包埋日本稻庭烏冬, 個湯底咁鮮甜,烏冬爽口彈牙,口感十足,份量又足,一人食2碗烏冬都仲得添呀~~~
值得一提既係一入到去餐廳,地方好寬敞,當中又帶有懷舊風格,再加上侍應生服務非常有禮貌,服務好周到~~