2024-11-04
今日去開油麻地, 終於有機會食到呢間越南餐廳, 之前已經成日見人recommend, 果然非常平靚正🥹蟹膏蕃茄湯檬必點蟹膏蕃茄湯檬, 真係枱枱都有叫咁濟🤣湯底超濃新鮮蕃茄同蟹膏味, 酸甜適中好開胃, 配料都幾豐富, 有大大舊蟹餅、豆卜、扎肉、生菜等, 蟹餅吸收曬湯嘅精華勁juicy, 檬條煮得岩岩好, 每一啖都充滿左蟹鮮味烤豬肉法包另外點左一份烤豬肉法包, 都幾有驚喜! 法包外面焊到脆口, 而入面都幾足料, 豬肉烤過同時keep到有肉汁, mix埋生菜、青瓜絲、蘿蔔絲同酸黃瓜感覺好清新, 爆曬餡😋越南香茅雞翼小食越南香茅雞翼, 係即叫即炸一上枱熱辣辣, 雞肉都算嫩滑多汁, 正常發揮班斕綠豆糕另一款必點係甜品班斕綠豆糕🤩size比想像中大, 班斕糕個part texture係偏向煙煙韌韌, 超重班斕味, 而中間有層綠豆蓉, 甜度適中balance得岩岩好, 好滿足!!!!!牛油果沙冰, 椰皇飲品點左比較fresh嘅牛油果沙冰同椰皇, 沙冰口感打到好smooth, 飲得出有陣天然嘅牛油果香味, 而椰皇就清清甜甜咁, 最岩食完濃味野飲😋
蟹膏蕃茄湯檬
烤豬肉法包