今日返工難得媽咪搵我食晏,就當然要帶佢食好啲。所以就嚟咗位置於觀塘中心地帶嘅高級西餐廳食個休閑午餐,餐廳位置方便,地鐵站行5分鐘就到了。呢度環境夠大夠晒開陽,仲有露台位坐,不過我哋怕熱,所以都揀咗坐冷氣位。呢度嘅午餐套餐選擇都算多,有唔同價錢嘅set lunch選擇。我哋想食好啲,所以我和媽媽揀左executive lunch,包括前菜,主菜,甜品和餐飲,$188/set,主菜有扒類,最適合我呢啲食肉獸。呢個價錢在商業中心區也是reasonable price。中午時段看到很多上班一族幫襯,大多是8-10個人一起吃。我們選了沙律和海鮮蟹餅作頭盤,沙律嘅牛油果和合桃都不錯!份量都算多,沙律配菜牛油果一定係冇死嘅配搭。再配上甜甜酸酸嘅沙律醬,好開胃。海鮮蟹餅內還看到有蟹肉絲呢,真材實料,啖啖蟹肉,配上泰式辣醬,正!有濃郁嘅海鮮香味,煎得亦好香口。Main course 是澳洲草飼牛扒和澳洲草飼羊扒with medium rare。牛扒煎得啱啱好,一啲都唔un,份量亦都夠大。裏面仲有少少粉紅嘅感覺,好重牛味,配菜有少少薯條,點上佢嘅牛扒汁,都好惹味。羊扒有兩個羊鞍,肉質好嫩,另外近骨嘅位置帶
今日返工難得媽咪搵我食晏,就當然要帶佢食好啲。

中午時段看到很多上班一族幫襯,大多是8-10個人一起吃。
餐前沙律

焗海鮮蟹餅

有濃郁嘅海鮮香味,煎得亦好香口。

澳洲草飼牛扒

羊扒有兩個羊鞍,肉質好嫩,另外近骨嘅位置帶有少少油脂,令到成個味道更加昇華。
澳洲草飼羊扒

個人偏愛牛扒多一些,吃得出很juicy~ 牛扒味道也很香濃。
美式芝士餅

甜品叫咗美式芝士餅,芝士味好濃郁,餅底好重牛油香味。另外伴碟嘅士多啤梨竟然地好香甜,如果一整粒就好啦。
西班牙提子特飲,白桃有氣凍茶

飲品就分別叫咗西班牙提子特飲同白桃有氣凍茶,兩個果味都好重, 另外都應該含有少少檸檬葉,所以感覺好清新。

最後埋單每人二百頭,但係能夠識到牛扒,羊扒再加蟹餅作為前菜,其實價錢都唔算太貴。食完就飽住個肚再返工。
2017-09-11
午餐