2024-03-08 11 瀏覽
石一燒前幾日去咗九龍城嘅石一燒,食咗極尚和牛盛會 二人前,唔單止食物質素高,服務態度仲好好,每次上菜都會介紹,我今次嘅食評就跟住佢上菜嘅順序嚟分享啦🥗 沙律首先,沙律份量大到驚人,新鮮嘅蔬菜鋪滿成個大碟,每一口都感受到自然嘅甜味。沙律醬係咁濃咁香,但又唔會蓋過蔬菜嘅味道,食落去清新得嚟又開胃,為晚餐揭開咗一個完美嘅序幕。🍢三款前菜 接著係三款前菜,雖然記唔住佢哋嘅名😂,但每款味道我都記得好清楚。一款甜,一款咸,再加上一款辣,真係喺味蕾上玩咗一場過山車,令人期待接下來嘅每一道菜。🍲 櫻花蝦味噌湯櫻花蝦味噌湯喺清新中帶有豐富嘅海鮮香味,每一啖都食到櫻花蝦,嗰種感覺好似海嘅鮮味都集中喺湯裏面一樣,飲落去既舒心又溫暖,特別適合涼涼嘅天氣。🥩 日本九州A4和牛前腿肉而家講到我最期待嘅日本九州A4和牛前腿肉,每一口都係精華。咬落去嗰刻,油脂豐富得恰到好處,滋味十足,但又一啲都唔覺得油膩,反而係一種難以形容嘅滿足感,真係令人忘卻所有煩惱。🥩 澳洲和牛封門柳澳洲和牛封門柳相比之下油脂少啲,但依然保持咗肉質嘅柔嫩同鮮美。對於鍾意啲清淡口味嘅朋友來講,這絕對係一個好選擇。🥩 日本九州A4和牛三角胸再嚟就係
石一燒

🥗 沙律

🍢三款前菜

🍲 櫻花蝦味噌湯

🥩 日本九州A4和牛前腿肉

🥩 澳洲和牛封門柳

🥩 日本九州A4和牛三角胸
再嚟就係和牛三角胸,嗰份入口即化嘅感覺真係令人難以忘懷,每一口都充滿咗濃郁嘅牛味,係和牛中嘅極品。

🍜 稻庭烏冬
稻庭烏冬湯底味道恰到好處,烏冬本身Q彈又滑,配合之前嘅燒肉,真係絕配!

🍹 葡萄柚茶
飯後來杯葡萄柚茶,清甜中帶點微微嘅酸,飲落去唔單止解膩,仲有種清新提神嘅感覺。

🍨 自製抺茶雪糕
最後用自製抺茶雪糕作為結尾,可以自己調節抺茶濃度,玩味十足,再加上雪糕本身嘅雲尼拿香味,完美總結咗呢一頓豐富嘅晚餐。

特色
1. 我參加咗佢哋嘅飲啤酒比賽,7秒內飲得曬成杯就可以免費!最後竟然成功咗,係一個好有趣嘅體驗。
2. 食定仲有得抽獎,抽下一次嘅優惠,睇吓你好唔好彩,有機會可以2人前套餐半價!

📝 總結
環境優雅,服務細心,特別係每次上菜嗰陣嘅介紹,令人覺得好貼心。如果你想食好嘢,又或者想挑戰下自己,石一燒絕對係個好選擇!

📍 地址:九龍城啟德道55號AVA55地下6號舖