2021-04-24
今晚嚟到火炭工廈嘅呢間川菜餐廳,店面簡潔乾淨,一入到去已經聞到川菜嘅香料味!6點半嚟到入座唔駛等位,但7點左右已經坐滿晒,好彩早嚟到。【招牌川味酸菜魚】即叫即製,川菜比較著重香料味,真係淨飲個湯都好好飲!鱸魚食得出係新鮮唔係隔夜嘅, 重點係唔腥仲要少骨,而且份量勁多!我諗四個人都夠食!除咗大量酸菜芽菜,仲有金菇雲耳青瓜同埋勁大量吸晒靚湯嘅木薯粉,果然係招牌菜!(最驚喜位係金菇!掛湯仲唔痴牙!)【椒鹽脆鮮魷】令人懷念嘅避風塘炒魷,炸粉唔厚仲幾脆口,已經比較少食到餐廳會用呢個傳統方式小炒。炒料勁多層次感豐富,食落一啲都唔寡,魷魚仲大大嚿一啲都唔小氣,夠晒鑊氣配埋汽水真係爽!【麻香手撕雞】前菜嚟講好大碟,雞絲皮爽肉嫩,大量芝麻加埋個醬汁好惹味!【手拍青瓜】青瓜新鮮爽脆,辣度適中。同手撕雞一樣好大碟,可惜主菜上枱太好味就冷落左佢哋,下次要再多啲人一齊嚟食!一間好有水準嘅川菜,鍾意食酸菜魚嘅朋友真係唔好錯過!咁高嘅質素咁抵價錢真係誇張!仲有,見到老闆好熱情咁同客人傾計,真係幫襯小店先有呢種人情味!
【招牌川味酸菜魚】
【椒鹽脆鮮魷】
【麻香手撕雞】
前菜嚟講好大碟,雞絲皮爽肉嫩,大量芝麻加埋個醬汁好惹味!
【手拍青瓜】