2017-12-11 73 瀏覽
其實我好少食印度菜,點解我會起個題係超正宗印度素菜,因為一入到去,見到好多印度人都會喺度食,就好似佢哋嘅飯堂咁,即係代表佢啲食物係好正宗嘅印度菜。平時已經好少食印度野,亦都好少食素,今次真係第一次食印度素菜,感覺好新鮮!今餐最主要都係食個印度餅,再加啲醬點嚟食,而且主要食材都係用扁豆,感覺健康啲。見到佢有一啲印度套餐,不過同朋友兩個人食,驚食唔晒,所以叫咗其他!呢個係印度班戟,我揀咗番茄洋蔥味,感覺會香口啲。呢啲班戟會跟三種酸辣醬,同埋一個辣豆湯,但係其實嗰醬同啲湯都唔係辣嘅,反而食到啲豆味,尤其是個湯,飲落係傑身啲,好似豆蓉咁!另外緊係要試下印度咖哩,揀咗咖哩芝士,呢個咖哩係有啲洋蔥同印度香料嘅味,再加茅屋芝士,我以為印度咖喱會好辣,但原來係好似一個汁咁,點番個naan食真係好夾!最後仲叫咗個masala tea,佢好似奶茶咁,不過有啲香料味同埋有陣薑味,幾特別!