2013-07-25
是日去完迪迪尼,係欣澳撘巴士入 Discovery Bay 食大餐!呢間餐廳係某一年情人節發現既,今次係第3次特登入黎食喇!佢話無得訂枱,但唔知點解我地去到竟然有個訂座牌放左係某一張枱上面,真奇怪。去Discovery Bay就好似去左外國渡假咁,會見到好多外國人,因為 Happy Friday ,所以仲多人飲酒吹水,好喜愛呢d生活態度,放左工就同朋友吹水飲野食飯,好寫意。好喇講返正題,今次叫左3杯麥啤500ml ($65 per one),一杯 mocktail ,一個廚師推介既特選德國凍肉拼盤配芝士,德式芝士醬及麵包 ($124),一個廚師推介既秘製德國一鹹豬手配香滑薯蓉及酸椰菜($198)同一個焗鮮草苺德式香酥甜品 ($65)另一個雪糕球 ($20),埋單七百幾蚊,可以食一餐自助餐,哈哈。麥啤唔太苦澀,金香可口,500ml同1L既價錢只係爭幾蚊姐,如果想飲新鮮凍既麥啤,建議要500ml。杯mocktail唔記得左咩名,由 紅桑子,芒果,蘋果等組成,係沙冰黎既。好fresh,芒果味較重,飲到最尾見到有蘋果生銹既色,證明係用新鮮蘋果打出黎,好味。廚師推介既特選德國凍肉拼盤配芝士,德式
去Discovery Bay就好似去左外國渡假咁,會見到好多外國人,因為 Happy Friday ,所以仲多人飲酒吹水,好喜愛呢d生活態度,放左工就同朋友吹水飲野食飯,好寫意。 好喇講返正題,今次叫左3杯麥啤500ml ($65 per one),一杯 mocktail ,一個 廚師推介既特選德國凍肉拼盤配芝士,德式芝士醬及麵包 ($124),一個廚師推介既秘製德國一鹹豬手配香滑薯蓉及酸椰菜($198)同一個焗鮮草苺德式香酥甜品 ($65)另一個雪糕球 ($20),埋單七百幾蚊,可以食一餐自助餐,哈哈。 麥啤唔太苦澀,金香可口,500ml同1L既價錢只係爭幾蚊姐,如果想飲新鮮凍既麥啤,建議要500ml。 杯mocktail唔記得左咩名,由 紅桑子,芒果,蘋果等組成,係沙冰黎既。好fresh,芒果味較重,飲到最尾見到有蘋果生銹既色,證明係用新鮮蘋果打出黎,好味。 廚師推介既特選德國凍肉拼盤配芝士,德式芝士醬及麵包 ($124)好快就到左。一黎到嘩左聲,好豐富!淨食呢d都夠飽。都係麵包最吸引我,暖暖的,揸埋好香既德式芝士醬,食10個都得! 個德式芝士醬好好味,除左有黃色既芝士醬,仲有粒粒芝士係入面,好有食早餐既feel!仲有好fresh 既沙律伴碟,有沙拿美腸同ham。d ham我真係唔識欣賞,食落陣味似農場d屎味,好彩得兩三片姐。特選德國凍肉都好好食,唔太咸。幾片芝士味道唔太濃,夾麵包最好! 廚師推介既秘製德國一鹹豬手配香滑薯蓉及酸椰菜($198)隨後上埋,估唔到咁快,平時至小要等4個字,早知唔咁早叫定啦。一望落去就見到燒到勁脆既皮,下面係港滿既骨膠原!諗起都想成隻食哂去!呢排睇緊 master chef,學佢地三個用刀敲一敲個面,一聽就知好脆。急不及待快d切黎食,唔好處就係無切埋俾我地要我地自己切,但如果切左就會好快凍哂,真矛盾。切個時有d lea hea,又跌咁d落件衫度,熱到係辣手既。
一啖咬落去個皮度,好脆,但又唔會脆到介口。d骨膠原雖然唔係好多,但都好有痴牙既感覺,唔知係代表咩呢。d肉咸香味夠,食落去似滑身既㷛湯豬骨肉咁,好好食!薯蓉略嫌淡味,無好香既牛油同牛奶味,麻麻地。反而酸椰菜好好味,同個豬手好夾,好開胃,減淡左豬手既油膩感。 重頭氣係焗鮮草苺德式香酥 甜品 ($65),另加一個雪糕球。就係為左呢個甜品先特登入黎食。滿滿香酥既餅乾碎舖係鮮草苺上面,酸酸脆脆咁,好開胃,就算之前食飽左都仲依然有位食呢個甜品。加上上面充滿雲利拿籽既雪糕,真係無比享受!因為每次食到一半就食哂個雪糕,因為好快溶(個好似煎pan既器皿係好熱既),所以我每次都要叫多個雪糕,都係$20好抵!呢個咁完美既甜品為呢餐德國菜畫上完美既句號!